RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Бодеришту свечано отворена прва самоодржива воденица

У Мјесној заједници Бодериште данас је свечано отворена новоизграђена воденицa коју је, кроз пројекат „Воденица као обновљиви извор енергије“, финансирала Амбасада Републике Чешке донирањем опреме у вриједности од око 26.000 КМ.

Захваљујући невладином удружењу „Посавина без мина“, које је конкурисало на пројекат Чешке Амбасаде за подршку обновљивим изворима енергије,  Бодериште је добило потпуно самоодржива воденица, прву такву у окружењу.

“Тренутно јој је функција чисто туристичка. Међутим, ово је тек почетак, оваквих пројеката ће бити још и сви ће они бити корисни и функционални”, истиче предсједник Организације „Посавина без мина“, Свјетлана Павловић.

Она истиче да им је циљ, развијањем зеленог бизниса, задржати становништво на овим просторима.

„Ми смо осмислили програм који укључује рурални развој заједница које су биле или су још увијек оптерећене минама. У том програму, ослањамо се на двије ствари, а то је управљање деминираним земљиштем и обновљиви извори енергије, што све заједно чини зелени бизнис“, рекла је Павловић.

Она додаје и да стално треба подсјећати на значај обновљивих извора енергије, али да је ипак најбоља варијанта донијети Закон о обновљивим изворима енергије који дистритка још нема, а ентитети имају.

Невладина организација „Посавина без мина“ и њени представници истичу да је циљ пројекта улагање у обновљиве изворе енергије за које сматрају да су будућност БиХ.

Амбасадор Републике Чешке у БиХ Јакуб Скалник истакао је да је БиХ једна он шест држава у чије обновљиве изворе енергије Чешка планира улагати.

До сада је у БиХ у те сврхе, на годишњем ниву уложено око 3.500.000 евра.

Предсједник МЗ Бодериште Славко Блажевић каже да се у овом дијелу, уз улагање у обновљиве изворе енергије, планира улагати и у туризам.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Obilježena godišnjica napada na Boderište

Mirsad Arnautović

Brčko: Položeni vijenci i cvijeće na Spomenik palim braniteljima u Boderištu

Admir Kadrić

Брчко: У Бодеришту одржана миса у знак сјећања на осам погинулих бранилаца

Vladimir Matijević