RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Брчком обиљежена недјеља (НЕ) плодности

Удружење грађана “Беба више“, у сарадњи са Омладинским центром „Вермонт“, обиљежило је данас недјељу (НЕ) плодности на главном Градском тргу у Брчком.

“Према подацима Свјетске здравствене организације, сваки шести пар у Европи суочава се са проблемом неплодности, а БиХ је једна од шест земаља свијета са најнижом стопом плодности”, каже Милијана Симић, координатор Удружења „Беба више“.

Удружење грађана “Беба више” настало је из потребе да се помогну и подрже сви људи који се боре са стерилитетом, али и сви они који се залажу да на свијету буде више дјеце. Предсједник Удружења Жељко Лазаревић каже да је њихов највећи успјех осам беба рођених у Удружењу.

„Кампања коју проводимо у сарадњи са Фертилити Јуроп је усмјерена ка томе да честитамо рођендан дјеци која су рођена путем ИВФ поступка. Иако је осам милиона људи у свијету до сада рођено путем ИВФ поступка, биомедицински потпомогнута оплодња још увијек је питање које није довољно заступљено посебно не у малим и неразвијеним земљама као што је то БиХ“, истако је Лазаревић.

Тијана Стјепановић, шеф Службе правних и општих послова у Фонду здравственог осигурања дистрикта каже да се у Брчком од 2009. године континуирано проводи пројекат финансирања вантјелесне оплодње. До 2014. године финансиран је само један покушај вантјелесне оплодње, након чега су се финасирала два покушаја, до ове године када је Влада у октобру одобрила средстава за финансирање и трећег покушаја вантјелесне оплодње.

„Тренутно се први покушај финансира са пет хиљада,а други и трећи са три и по хиљаде. До сада је 167 осигураница женског пола остварило ово право, а њих 65 је по два пута учествовало у пројекту, што значи да је Фонд већ финансирао 232 пројекта“, нагласила је Стјепановић.Према њеним ријечима за ове намјене се годишње издваја просјечно око 150 хиљада марака.

Суорганизатор данашњег обиљежавања недјеље неплодности је Омладински центар „Вермонт“. Овом приликом волонтери Удружења подијелили су промотивни материјал који се тиче подизања свијести о проблему неплодности.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Željko Lazarević: Postoji volja vlasti da se pacijentskim udruženjima pruži podrška

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Hoće li biti finansiran i četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje?

Mirsad Arnautović

Brčko: Članovi Udruženja “Beba više” prisustvovali sastanku „Fertility Europe“ u Beogradu

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!