RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Fond zdravstvenog osiguranja sa 150. 000 KM godišnje pomaže vantjelesnu oplodnju

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta u ovoj godini sa 150.000 KM podupire vantjelesnu oplodnju za žene iz Brčko Distrikta i po tome prednjači u odnosu na ostatak BiH.

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta iz svojih sredstva za ovu godinu je planirao 150.000 KM za pokušaje vantjelesne oplodnje na način da se za prvi pokušaj dobiva 5.000 KM, a za drugi i treći pokušaj po 3,5 hiljada KM. Sem opštih i posebnih uslova, za ova sredstva mogu aplicirati samo one ženske osobe koje su pomoć dobijale putem Fonda.

Tijana Stjepanović, šef Službe za pravne i opšte poslove u brčanskom Fondu kazala je da je tokom ove godine 167 žena prošlo opšte procedure i dobilo pomoć.

Vlada Brčko Distrikta je ove godine 22. oktobra donijela odluku za finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje u iznosu od 3,5 hiljade KM.

Željko Lazarević

Željko Lazarević, predsjednik Udruženja građana „Beba više“ Brčko kazao je da Udruženje trenutno broji oko 60 članova, a da su od 2013. godine do sada sredstvima Fonda uspjeli putem vještačke oplodnje pomoći rađanja osam beba. Lazarević je naročito podvukao značaj uključivanje Vlade u pomoć kod trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje.

„Plan Fonda za narednu godinu po pitanju finasijske podrške  vantjelesne oplodnje je isti kao i za ovu godinu, a u proteklim godinama još se nije desilo da je neki zahtjev odbijen zato što nije bilo sredstava“, pojasnila je još Stjepanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uspješno realizovana još jedna akcija darivanja krvi udruženja „Beba više“

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Učestvujte sutra u tribini pod nazivom “Podrška ženama”

Radio Brčko

“Beba više”: Da li je moguće očuvati kvalitet zuba u trudnoći i kako se boriti sa dijabetesom u ovom stanju?

Radio Brčko