RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčko distriktu kažnjeno preko 200 poslovnih subjekata zbog neizdavanja fiskalnih računa

Inspekcija Poreske uprave Brčko distrikta je u prvoj polovini ove godine zbog neizdavanja fiskalnih računa poreskim obveznicima izrekla prekršajne naloge u visini od preko 120 hiljada KM. Uskoro je najavljeno i zatvaranje pojedinih privrednih subjekata zbog višestrukog kršenja Zakona o fiskalnim sistemima.

Poreska uprava Brčko distrikta je prije dva mjeseca uputila upozorenje svim poreznim obveznicima koji se nalaze  u sistemu fiskalizacije da su dužni da izdaju fiskalne račune za sve isporučene proizvode i usluge.

Naime, nakon uvođenja sustava fiskalizacije u Brčko distriktu primijećeno je kako određeni broj poreznih obveznika, a naročito onih koji se bave ugostiteljskom djelatnošću, redovno ne izdaje fiskalne račune, te je s tim u vezi inspekcija Porezne uprave Brčko distrikta BiH vršila pojačane kontrole evidencije prometa putem fiskalnih uređaja.

„Inspekcija je za šest mjeseci izvršila 303 kontrole onih poreskih obveznika koji se nalaze u sistemu fiskalizacije te je utvrdila da njih 205 odnosno 69 % ne izdaje fiskalne račune gdje su im u skladu sa zakonom izrečene kazne u visini od 500 do 2000 KM”, istakao je Davor Ninić, šef Finansijske inspekcije.

Izvršene kontrole pokazuju da su nažalost pojedini poreski obveznici uprkos izrečenoj novčanoj kazni zbog ne izdavanja fiskalnih računa ponovo počinili isti prekršaj.

“U takvim slučajevima Inspekciji Poreske uprave ne preostaje ništa drugo nego da krene u postupak zatvaranja takvih poslovnih subjekata i u ovom momentu imamo četiri poslovna subjekta koja su u fazi zatvaranja zbog ne izdavanja fiskalnih računa”, istakao je Ninić.

Inspekcija Poreske uprave Brčko distrikta će nastaviti sa kontrolom poreskih obveznika u dijelu izdavanja fiskalnih račune i te kontrole će se vršiti tokom radnog vremena ali i izvan njega kao i vikendom najavljeno je iz ove instituicije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U prvoj polovici godine 30 poslovnih subjekata nije izdavalo fiskalne račune

Mirsad Arnautović

Poreski obveznici u Brčko distriktu sve češće poreske prijave podnose putem interneta

Mirsad Arnautović

Brčko: Započinje inspekcijska kontrola izdavanja fiskalnih računa

Mirsad Arnautović