RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKoronavirus

U Brčko iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme

U Brčko distrikt BiH danas je u prvoj pošiljci iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme ukupne vrijednosti oko 380.000 KM koja će se koristiti u borbi protiv virusa korona.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Siniša Milić kazao je da je u pošiljci stiglo 300.000 maski, 300.000 rukavica i 2.000 zaštitnih odijela i da se naredne sedmice očekuje i druga pošiljka u kojoj će se dobiti 10.000 medicinskih maski, 10.000 odijela i 3.000 zaštitnih naočala.

„Radi se o opremi koja je neophodna našim zdravstvenim radnicima kako bi u skladu sa standardima radili svoj posao na zaštiti građana, ali kako bi zaštitili prije svega i sebe. Mi s ovim kontingentom zapravo dobijamo dovoljne količine zaštitne opreme i možemo konstatovati da je naše zdravstvo opremljeno i sposobno da se bori s virusom korona“, kazao je Milić dodajući da su na svu sreću preventivne mjere koje su preduzete u prethodnom periodu dale dobre rezultate.

„Mi smo na neki način kupili vrijeme da spriječimo udar na naše zdravstvo i nalazimo se u prilično dobroj situaciji da možemo već planirati relaksaciju mjera i naredbi koje smo donijeli u prethodnom periodu. Na jučerašnjoj sjednici Štaba zadužili smo Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, naš JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu i još neke institucije da sačine jedan dinamički plan ublažavanja mjera i naredbi Kriznog štaba. Narednih dana možemo očekivati i da se stanje na prostoru Distrikta koje je uvedeno 11. marta odlukom Vlade o proglašenju stanja opće opasnosti polako uvodi u neke normalne tokove“, kazao je Milić.

Gradonačelnik je upozorio da se ipak, mjere fizičke distance i druge mjere koje se preporučuju od Svjetske zdravstvene organizacije moraju poštovati. On je, također, izrazio i nezadovoljstvo zbog nepoštovanja mjera na pijaci Klanac.

„Informisan sam da se na pijaci Klanac te mjere, čini mi se, ne poštuju i mi ćemo pratiti to stanje, pokušat ćemo da osiguramo funkcionisanje i te pijace na način kako to predviđaju neka pravila i procedure. Ukoliko se i dalje budu kršile mjere, mi ćemo biti prinuđeni da ponovo obustavimo rad te pijace. Građani moraju biti svjesni opasnosti da ovo još uvijek nije završeno i da svoje ponašanje i dalje prilagode preporukama i naredbama Vlade“, naglasio je Milić.

Nakon prijema pošiljke gradonačelnik Brčko distrikta BiH uručio je i zahvalnicu He Haibinu, predstavniku Udruženja za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva za doprinos gradu u borbi protiv virusa korona.

Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da će današnja pristigla pošiljka iz Kine pomoći medicinskim radnicima da se lakše bore s trenutnim stanjem.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Milić: Sadašnji saziv Skupštine demokratičniji nego kada je opozicija bila dio većine

Radio Brčko

Усвојена Одлука о утврђивању цијена за комерцијално тестирање на COVID-19

Radio Brčko

Nastavlja se intenzivirano usaglašavanje oko auto-puteva kroz Brčko distrikt, dogovor do kraja mjeseca

Admir Kadrić