RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U okviru “Ruže dženetske” sinoć gostovao Mustafa efendija Spahić

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko sinoć je upriličena tribina pod nazivom „Božiji poslanik Muhamed Alejhi selam, inspiracija liderima“. Na ovu temu govorio je profesor dr Mustafa Spahić, a sve se dešava u okviru maniofestacije „Ti si ruža dženetska“.

“Djelo i riječi Božijeg poslanika Muhameda Alejhi selama, putokaz su za činjenje i ponašanje svih ljudi na svijetu, to je zapisano kod mnogih svijetskih mislilaca bez obzira na njihovu naciju i vjeru. Ne postoji pojavni oblik ljudskog, društvenog, političkog, diplomatskog, zajedničkog života u kojem polanik Muhamed Alejhi selam nije inspiracija, odnosno učitelj i mislilac, odnosno mudrac“, kazao je efendija Mustafa Spahić.

Na upit zašto ljudi, pa i lideri u svijetu ne primjenjuju ono što je činio Muhamed Alejhi selam, Spahić ističe da je osim vjere u dobra djela neophodno svijest i savjest dovesti u korelaciju, odnosno u svom životu dati prednost ljudskoj savjesti, koja se uvijek istinski pita je li dobro to što činimo i zašto to radimo.

„Osnovni cilj je u ovom kontekstu unutrašnje moralno-etičkim vrijednosti, odnosno savjest, objediniti sa ljudskom sviješću, dajući prednost ljudskoj savjesti koju smo za račun svakodnevnog dunjalučkog potisnuli“, precizirao je Mustafa Spahić.

„Veoma nam je važno što smo u okviru manifestacije „Ti si ruža dženetska“ posvećene rođenju našeg Poslanika Muhameda Alehi-selama, omogućili posjetiocima da još jednom čuju Mustafu efendiju Spahića. Ovom tribinom praktično smo otpočeli naš jesenji serijal tribina, na kojima će još govoriti šest ili sedam eminentnih eksperata iz različitih oblasti i to svake subote iza jacije –namaza. Naredni naš gost biće dr Safet Halilović, profesor na Islamsko-pedagoškom fakultetu u Zenici“, akcentirao je Glavni imam Medžlisa IZ Brčko, dr islamskih nauka Mustafa efdendija Gobeljić.

Inače manifestacija „Ti si ruža dženetska“, nastavlja se sutra akcijom dobrovoljnog darivanja krvi koja će iza Ikindije namaza, odnosno u periodu od 16 do 19 sati, biti upriličena u prostorijama Medžlisa IZ Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Promocija knjige “Putopis hadži hafiza Zaim-efendije Huskanovića” u nedjelju od 18:30 sati

Radio Brčko

Prof. dr. Mevludin Hasanović večeras na debati i radionici u brčanskoj Divanhani

Admir Kadrić

MIZ Brčko: Održano predavanje “Psihoaktivne supstance koliko su prisutne u našem društvu”

Suvad Alagić