Brčko

U školske klupe 6. septembra u Brčkom ulazi oko 8.700 učenika

Šef Odjela za obrazovanje brčanske Vlade Zoran Bulatović, na današnjoj konferenciji za novinare, potvrdio je da na području Distrikta nova školska 2021/2022. godina za oko 6.000 osnovaca i 2.700 srednjoškolaca počinje redovnim standarnim nastavnim procesom u ponedjeljak 6. septembra tekuće godine.

„Obezbjedili smo sve materijalno-tehničke pretpostavke da nastava započne i odvija se nesmetano. Svi objekti su spremni i dezinfikovani za prihvat učenika. Izvršena je nabavka udžbenika za osnovce, u iznosu od 380.000 maraka, s tim da nije utrošeno oko 70.000 maraka jer neki lotovi nisu prošli što ne utiče na neophodne udžbenike i nastavna sredstva za početak i redovno odvijanje nastave. Također, obezbijeđen je prevoz za učenike što je isto naša zakonom utvrđena obaveza“, kazao je Bulatović.

Kako je dodao, problem predstavlja nedovoljna vakcinisanost zaposlenih u obrazovanju, naglasivši da je sada procenat vakcinisanih između 50 i 60, u nekim školama i više.

„Pozivam sve one koji se nisu vakcinisali da to učine kako ne bi smo ugrozili nastavni proces i zdravlje i učenika, i zaposlenih, a svakakoi roditelja. Mislim da će se ovaj procenat povećati, da ćemo imati povoljniju epidemiološku situaciju, i da nećemo morati obustavljati nastavu u ovoj školskoj godini što je veoma loše za učenike i sam nastavni proces. Mnogo je bitno da učenici imaju osjećaj pripadnosti školi, da znanje stiču tamo gdje je to zakonom predviđeno u školskim klupama. Dobili smo preporuke Kriznog štaba zdravstva koje su proslijeđene školama i u skladu s tim ćemo se i ponašati “, naglasio je Bulatović.

U izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju koje su u izradi, Bulatović je kazao da je predviđena i mogućnost uvođenja on-line nastave i drugih alternativnih načina ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

„Ukoliko eventualno dođe do nastave na daljinu, koja je ustvari prevazilaženje određene situacije i ne može da zadovolji pravu suštinu obrazovanja, stava sam da se provjera mora vršiti u školskim objektima prateći epidemiološku situaciju“, dodao je.

Prema njegovim riječima, u toku su konkursi za prijem nastavnog kadra, a biće ih i u narednom periodu.

„Sve potrebe za kadrovima popunićemo, uz saglasnost Vlade koju smo dobili, Ugovorima oo privremenim i povremenim poslovima, i nemoguće bi bilo odvijati nastavu da nemamo te mogućnosti. Mnogo bi bilo lakše da imamo sve zaposlene u momentu, ali pored 1000 zaposlenih u obrazovanju nepredvidivo je kada će neko otići na bolovanje ili neplaćeno, tako da to moramo pokriti sa angažovanjem jer nastava je živi proces. Imamo preporuke revizije ali one se više odnose na zaposle po Ugovoru o posebnim poslovima“, pojasnio je Bulatović.

Na konferenciji, Bulatović je podsjetio i da je u Brčkom po prvi put uvedeno i subvencionisanje dijela troškova smještaja djece u privatnim predškolskim ustanovama.

„Pokušavamo da pomognemo roditeljima, odnosno djeci u privatnim obdaništima, da ih namirimo za određeni iznos, odnosno razliku cijene između javnih i privatnih obdaništa,  kako bi bili zadovoljni oni koji nisu primljeni u javna obdaništa, te bili svi izjednačeni. I to do momenta dok ne proširimo javne kapacitete, ne umanjujući potrebu da postoje i privatna obdaništa“, rekao je.

Također je podsjetio i da je u toku Javni poziv za stipendije studentima sa područja Distrikta, gdje je planirana dodjela 170 stipendija, kao i Javna nabavka za subvencionisanje dijela troškova smještaja brčanskih studenata u studentskim domovima na teritoriji BiH.

Na kraju je dodao i da je danas sa radom počelo novoizgrađeno obdanište u naselju Ilićka, gdje je upisano oko 90 djece. Precizan termin za zvanično otvorenje, kako je istakao, još nije utvrđen.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button