RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Određen jednomjesečni pritvoren službeniku Vlade Distrikta   

Foto: Arhiva

Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor službeniku Vlade Distrikta V.B. (50)* osumnjičenom za primanje dara ili drugih oblika koristi u vezi s obavljanjem službene dužnosti. Jednomjesečni pritvor službeniku Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zaposlenom na poslovima čuvara šuma, određen je zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv V.B. zbog sumnje da je tokom ove godine u više navrata od lica koja se bave prodajom drvnih sortimenata zahtijevao novac da bi obavio službene dužnosti. Sumnja sa da je od većeg broja lica tražio novac uz zahtjev da posreduje u prodaji, a ako to ne bi prihvatili, odbijao je da izađe na lice mjesta radi sačinjavanja dokumentacije o otpremi, te im prijetio obustavom sječe šume. On je prije dva dana lišen slobode u mjestu Brka kod Brčkog kada je, da bi izvršio premjeravanje i otpremu posječenih drvnih sortimenata, od B.M. primio traženi novčani iznos od 600,00 KM.

Nakon što je juče predat postupajućem tužiocu, V.B. je ispitan u svojstvu osumnjičenog, a zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, Tužilaštvo je predložilo sudu da mu odredi pritvor. Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca. Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacionom sudu Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje.

Tužilaštvo i Policija Distrikta s druge strane intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za produženo krivično djelo Primanje dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina. Dokazivanje krivičnih djela korupcije u lokalnim javnim službama i strogo kažnjavanje njihovih počinilaca među najvećim je prioritetima u radu Tužilaštva i Policije.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Samir Tufekčić i Bećir Čandić optuženi za razbojništvo nad radnikom benzinske pumpe

Radio Brčko

Брчко: Југослав Илић осуђен на казну затвора у трајању од пет година због утаје пореза

Radio Brčko

Brčko: Tufekčiću pet i po godina zatvora za razbojništvo na benzinskoj pumpi

Radio Brčko