RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Upozoravajuće stanje sa klizištima u Brčko Distriktu

Nadležni upozoravaju da je zbog neblagovremkenog djelovanja stanje sa klizištima u Brčko Distriktu upozoravajuće. Edin Zaimović, šef  Odjela za javnu bezbjednost ističe da aktivna klizišta prijete uništenju, kako javne, tako i privatne imovine, a posebno je izražena ugroženost i opasnost po ljude.

Pored evidentiranih preko 100 klizišta u Brčko Distriktu, javljaju se i nova klizišta, a dežurne ekipe na terenu vrše evidentiranje istih i stručno prikupljanje podataka. No, Zaimović je naročito podvukao problem sa utroškom sredstava za sanaciju i popravku već isprojektovanih  klizišta, radi nemogućnosti realizacije projekata javnih nabavki.

Zaimović je iznio podatak da je jedna javna nabavka iz razloga tzv. vještačkih žalbi četiri puta blokirana neosnovanim žalbama, koje nikad i ne ugledaju svjetlo dana, te završe zaboravljene u ladicama.

„Naravno da postoji velika bojazan s obzirom na jesenji i zimski period, prije svega za ljude koji borave u neuslovnim objektima na terenu, registrovanom kao aktivno ili pasivno klizište“, naveo je Zaimović, uz konstatatciju da blokiranje tendera koči isplatu sredstava za sanaciju klišta.

„Trenutno je obezbijeđeno oko 600.000 KM za ove namjene, ali će ona zbog stalnih žalbi u ovoj godini ostati neutrošena jer se ne mogu automatski prenijeti u narednu godinu, zbog toga što to nisu sredstva iz kapitalnog budžeta“, pojasnio je još Zaimović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Klizišta u Tuzlanskom kantonu ugrožavaju stambene objekte

Radio Brčko

Brčko distrikt: Ove godine sanirana samo dva klizišta, veliki broj njih čeka sanaciju

Mirsad Arnautović

Posljednje obilne padavine pokrenule nova klizišta u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović