RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uskoro bi trebao biti još više olakšan odlazak na postupak vantjelesne oplodnje

U organizaciji brčanskog Udruženja „Beba više“, danas je održan sastanak sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja Distrikta i predstavnicima klinika koje se bave biomedicinski potpomognutom oplodnjom u našoj zemlji.

Pitanje refundacije troškova za postupke medicinski potpomognute oplodnje, bilo je tema današnjeg sastanka predstavnika Udruženja „Beba više“, Fonda zdravstvenog osiguranja i predstavnika klinika u BiH koja se bave ovom problematikom, tačnije iz Banja Luke, Tuzle i Sarajeva.

Predsjednik udruženja Željko Lazarević istakao je da je danas dogovoreno da će Fond sa svim zainteresovanim klinikama ove vrste koje djeluju u BiH potpisati ugovor o saradnji.

„Na ovaj način će se pomoći našim pacijentima u smislu da neće morati dizati kredite da bi odlazili na postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, te poslije taj novac refundirati od fonda, a samim tim će biti pošteđeni i plaćanja dodatnih kamata“, pojasnio je Lazarević.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Miodrag Todorović kazao je da Fond od 2009. godine do danas konstantno unapređuje i daje sve veću podršku osobama koje žele da imaju djecu, a iz određenih medicinskih razloga nisu u mogoćnosti, te da je i ovo jedan od načina da im se još više pomogne:

„Sada smo omogućili da se kompletno finansiranje do određenih iznosa koje smo ranije propisali, ne vrši više na način da pacijent mora sam da plati, a da mu Fond kasnije to refundira. To su prilično veliki iznosi i nisu svi u mogućnosti da to sami urade. Zato smo odlučili da potpišemo ugovore o saradnji sa zainteresovanim klinikama koje pružaju mogućnosti asistirane reprodukcije. Objavit ćemo Javni poziv nakon ćega će se provjeriti tehničke i kadrovske mogućnosti klinika koje žele saradnju. Poslije će se potpisati ugovori čime će našim osiguranicima biti omogućeno da ovaj postupak obave, a ugovorna ustanova direktno Fondu dostavi račun, odnosno fakturu za izvršenu uslugu“, dodao je Todorović.

Predstavnik klinike „Medico S“  iz Banja Luke Marko Stanarević kazao je da su se odazvali današnjem sastanku u nadi da će Fondu Distrikta postati budući partner u saradnji.

„Medico S je prošle godine postala članica pronatal grupacije iz Češke, jedne od najvećih kompanija koje se bave vantjelesnom oplodnjom, gdje imaju sedam centara za vantjelesnu oplodnju u Češkoj. Mi smo njihov prvi iskorak van Češke republike. Od početka rada klinike „Medico S“ na svijet je došlo preko 1200 beba. Ovu priliku smo iskoristili da predstavnike udruženja „Beba više“ i brčanskog Fonda zdravstvenog osiguranja pozovemo da nas posjete i vide ko smo, šta i kako radimo“, kazao je Stanarević.

Iz godine u godinu broj pacijenata za ovaj medicinski postupak se povećava, dodao je na kraju direktor Fonda Miodrag Todorović, podsjetivši da je uvedeno i finansiranje trećeg pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje s ciljem da se pacijentima olakša što više u finansijskom smislu.

Jer, kako je naglasio, pored medicinskih problema, novac uglavnom predstavlja smetnju da se ovi mladi bračni parovi ostvare kao roditelji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Promovisan magazin o neplodnosti „Beba više“

„Пријатељство без граница“ између Брчко дистрикта БиХ и Винковаца

Radio Brčko

Brčko: Hoće li biti finansiran i četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje?

Mirsad Arnautović