RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Voćni klub iz Brčkog započeo realizaciju projekta “Škola rakije”

Kako bi izbjegli organizaciju skupova sa velikim brojem ljudi, Voćni klub iz Brčko distrikta se ove godine odlučio da umjesto manifestacije Dani voća organizuje projekat pod nazivom Škola rakije koja okuplja proizvođače ovog alkoholnog pića sa područja Opština Lopare, Ugljevik, Čelić, Srebrenik, Gradačac i Brčko distrikt.

Tradicionalno veliki broj voćara sa područja sjeveroistočne Bosne već decenijama viškove konzumne šljive destilacijom pretvara u rakiju no evidentno je da se posljednjih godina promijenila kako sirovina tako i sama tehnologija za proizvodnju rakije.

“Mi želimo kroz ovaj projekat da ukažemo na neke greške koje čine proizvođači rakije jer mi imamo tradiciju ali od tradicije se ne živi, imamo kvalitetnu sirovinu ali dok u rakijsko bure ne uđe struka mi ne možemo očekivati neke bolje rezultate i bolji plasman na europsko tržište”, istakao je Savo Lukić koordinator Voćnog kluba.

“Ove godine smo pozvani da održimo predavanje o kvaliteti sirovine kao osnove za podizanje kvaliteta rakije. Polaznicima ovog projekta ćemo govoriti šta to znači kvalitetna sirovina, kada bi se trebala ubrati, kakav je njen hemijski sastav i kako bi se trebala preraditi prije fermentacije” , kazao je Ante Lončarić sa Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.

Ovaj projekat bi trebao da se realizuje i tokom naredne godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Сутра традиционални Фестивал суџуке

Миљана Ђурђевић

Брчко: Отворен “Савски ноћни базар”

Vladimir Matijević

Brčko: Završena privredno- turistička manifestacija „Dani Voća“

Radio Brčko