RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Privreda već trpi štete zbog obustave saobraćaja na Savskom mostu

dav

Nakon obustave saobraćaja za kamione na mostu Brčko – Gunja, koji je ujedno i državni granični prijelaz, određeni privredni subjekti već imaju direktnu štetu u svom poslovanju koja se ogleda u nemogućnosti transporta roba ili poskupljenju prijevoza.

Pero Gudeljević, šef Odjela za privredu i član vladine Intereresorne grupe kazao je da je teško u ovom momentu izračunati finasijski štetu koju već ima Brčko Distrikt. Štete već bilježi JP „Luka“ Brčko, špediterske firme na području Distrikta i firme koje preko ovog carinskog prijelaza uvoze i izvoze svoje robe.

Pero Gudeljević

Za sanaciju mosta, zbog procedure, treba duže vrijeme, tako da se u ovom momentu razmišlja o postavljanju pontonskog mosta Brčko – Gunja. Interresorna grupa će danas sačiniti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere, koje će sutra poslati Vladi na očitovanje. U kratrkoročne mjere spada pronalaženje načina za ponovoni saobraćaj teških putničkih kamiona mostom na tragu skelskog prijelaza koji je već postojao i odricanje Vlade od određenih taksi na carinskom terminalu.

„Srednjeročno gledano treba riješiti pitanje prijelaza teških teretnih kamiona narednih tri do pet godina, a dugoročno rješenje je svakako izgradnja novog mosta“, kazao je Gudeljević.

Jovo Ilić

Jovo Ilić, predstavnik Udruženja logističara Brčko Distrikta naveo je da će prva i osnovna šteta biti da će sirovine za proizvodne firme koje su locirane u Brčko Distriktu poskupiti dva eura po toni, otežan promet dopreme i otpreme roba i otežavanja kompletne pozicije privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom. On je još kazao da će, ako se ova situacija hitno ne riješi, početi otpuštanja radnika, smanjenja broja zaposlenih, manje prihoda po osnovu inspekcijskih pregleda, a biće odaslana i loša poruka budućim investitorima u Brčko Distrikt.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vlada usvojila nacrt Zakona o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta

Suvad Alagić

Savski most bit će rekonstruiran, uz paralelne pripreme za izgradnju novog

Radio Brčko

Брчко: Са хотелијерима и ресторатерима разговарано о проблемима изазваним корона вирусом 

Radio Brčko