RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ombudsmeni osuđuju svaku aktivnost koja ima za cilj diskriminaciju LGBT populacije

Sva ljudska prava, uključujući slobodu govora i izražavanja, slobodu okupljanja, prava na privatnost i porodični život, trebaju biti jednako dostupna svima, uključujući i LGBT populaciju, bez diskriminacije. Ombudsmeni konstatuju da, iako Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja koja ima pravni okvir za osiguranje uživanja  prava pripadnicima/ama LGBT populacije, postoji nesklad između normativnih standarda sa jedne strane i uživanja tih prava u praksi sa druge strane.

Nikome ne smije biti uskraćeno bilo koje pravo u svim oblastima privatnog i javnog života samo zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije. U tom kontekstu Ombudsmeni BiH osuđuju svaku aktivnost, uključujući i izjave, koje imaju za cilj diskriminaciju ili drugačiji tretman LGBT populacije te pozivaju sve organe vlasti da jačaju svoje kapacitete kako bi blagovremeno odgovorili na sve vrste nasilja usmerene na pripadnike LGBT populacije.

Vlasti u BiH trebaju osigurati jednaku pažnju i zaštiti prava svakog građanina uključujući i zaštitu LGBT populacije u pogledu prava na slobodu izražavanja i okupljanja.

Propust da se preduzmu energičniji koraci u suzbijanju govora mržnje produbljuje podijeljenost društva i olakšava formiranje društvenih grupa koje smatraju da imaju pravo da nameću svoju volju ostalima, dok pravovremena reakcija na govor mržnje daje priliku tijelima za provođenje zakona da predvide izbijanje ozbiljnih incidenta.

Ombudsmeni će u skladu sa svojim mandatom u svim slučajevima koje za cilj imaju diskriminaciju drugih i drugačijih poduzimati zakonom  utvrđene mjere, uključujući i pokretanje istraživanja kršenja ljudskih prava po službenoj dužnosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Granična policija BiH najoštrije osudila svaki oblik korupcije u vlastitim redovima

Radio Brčko

Osuda za razbojništvo i tešku krađu u Brčkom: Apelacioni sud smanjio kaznu Nikoli Vida Lujiću

Radio Brčko

Islamska zajednica u BiH najoštrije osudila terorističke napade u Kabulu i Beču

Radio Brčko