RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Osuda za razbojništvo i tešku krađu u Brčkom: Apelacioni sud smanjio kaznu Nikoli Vida Lujiću

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Nikole Vida Lujića (50) koji je pred brčanskim pravosuđem, nakon što je dugo bio u bjekstvu, pravosnažno osuđen za razbojništvo i teške krađe počinjene u ovom gradu 2012. godine. Nakon izručenja iz SR Njemačke, gdje je prošle godine uhapšen po međunarodnoj potjernici, njemu je pred sudovima Distrikta izrečena jedinstvena kazna zatvora od tri godine i deset mjeseci.

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je Vida Lujića jer je u avgustu 2012. godine s nepoznatim saizvršiocem, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, ušao u jednu porodičnu kuću u naselju Potočari kod Brčkog, a potom počinio razbojništvo nad ženskom osobom. Oborivši je na pod i uz verbalnu prijetnju natjerali su žrtvu da im preda zlatni nakit, a zatim joj vezali ruke i noge selotejp trakom. Potom su pretresli prostorije njenog sina, koji je u to vrijeme boravio i Švicarskoj, odakle su oduzeli  6 600,00 švicarskih franaka, 300,00 Eura i 150,00 KM, te više mobilnih aparata. Osuđeni je u novembru iste godine s nepoznatim licem provalio u još jednu kuću u tom mjestu i oduzeo kućanske aparate i dijelove pokućstva, odjeće i obuće, nakon čega je sam pokušao provaliti i u jednu trgovinsku radnju u Brčkom.

Vida Lujić je, po potjernici brčanskog pravosuđa iz 2017. godine, uhapšen prošle godine u SR Njemačkoj. Pošto je izručen Bosni i Hercegovini odmah je pritvoren na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta koje je protiv njega ubrzo podiglo optužnicu za krivična djela razbojništva (iz člana 283 stav 1) i teške krađe (iz člana 281 stav 1), kao i za pokušaj tog djela. Ocijenivši dokazanima optužbe za ova krivična djela iz Krivičnog zakona Distrikta, Osnovni sud osudio je u prvostepenom postupku Vida Lujića na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina. Odlučujući po žalbi odbrane, Apelacioni sud Distrikta izmijenio je prvostepenu presudu u odluci o kazni i uračunavanju ekstradicijskog pritvora u kaznu, pravosnažno ga osudivši na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i deset mjeseci.

Podsjetimo, ovaj bivši pripadnik Crvenih beretki ranije je pravosnažno osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u ovom gradu sredinom 1992. godine. Suđenje je provedeno po optužnici Tužilaštva Distrikta, koja je prethodno ustupljena nadležnim organima Republike Srbije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Milićeva reakcija na saopštenje Socijalističke partije

Radio Brčko

Социјалистичка партија ОО Брчко се огласила поводом недавних дешавања у насељу Илићка

Radio Brčko

Ombudsmeni osuđuju svaku aktivnost koja ima za cilj diskriminaciju LGBT populacije

Radio Brčko