RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Сутра Свјетски дан учитеља

Сутра, 5. октобра, се обиљежава Свјетски дан учитеља, којег је УНЕСКО прогласио 1994. године у спомен на исти датум 1966. године када је потписана Препорука о статусу учитеља. Овај дан се обиљежава у више од 100 земаља свијета.

Свјетски дан учитеља је прилика да препознамо рад и напор који улажу учитељи и наставници у свеукупан развој друштва. Циљ Свјетског дана, стога је мобилизирати, подршку за наставнике како би се обезбиједило да ће и даље испуњавати потребе будућих генерација, али и подићи образовање на ниво  друштвене важности.

Учитеље треба извући из полуанонимности и дати им друштвену важност коју заслужују, сматрају из Образовне интернационале те поручују како Свјетски дан учитеља треба бити међународно признат и обиљежавати се у цијеломе свијету. О једној од најљепших и најчаснијој професија – учитељској, Милена Томић, која овај посао ради скоро 35 ггодине, каже да је једина професија којом би се, да има још један живот, поново бавила.

“За доброг учитеља је најбитнија љубав према дјеци и да воли свој позив, јер ако дијете не воли учитеља онда не воли ни школу. Оно што ме највише радује је успјех мојих ученика којима сам дала основ образовања и васпитања”, рекла нам је учитељица Милена.

Учитељица Нада Горанчић својих 35 година рада у школи описује са смо једном ријечју – забавно.

„Увијек интересантно, ни један дан не личи претходном дану. Најбитнија је љубав према дјеци, поштовање дјетета и радних обавеза. Гдје постоји љубав постоје и резултати“, каже учитељица Нада.

Професор Зоран Милуновић наглашава да је посао учитеља хуман позив који не може радити неко ко то не воли.

„Ми у просвјети се и даље трудимо да дјеци дамо одређено знање које ће они користити у свом будућем животу“, истакао је Милуновић.

Сутра на Дан учитеља бројне школе у свијету ће организовати разна догађања, семинаре, форуме, свечаности и такмичења у спомен 60 милиона учитеља, који свакодневно подучавају више од милијарде дјеце. Дан учитеља биће обиљежен и у Брчком, пригодна Академија поводом Дана учитеља биће одржана у уторак осмог октобра.

Свечану изјаву за све просвјетне раднике у свијету према замисли УНЕСКО-а написао је 1966. године Р. Доттренс, а она гласи  ”Извршит ћу обавезу свјесно и поносно. Моји ученици биће не само ученици него и дјеца и нећу никад заборавити да за њихову судбину и сам сносим дио одговорности. Сачуват ћу свим могућим расположивим средствима част наставничког позива. Моје колеге биће увијек моји пријатељи. У сарадњи с њима настојат ћу стално усавршавати путеве којима школа иде у смислу дјелотворног признавања свима права на одгој и социјалну праведност у образовању. Ово свечано обећање дајем потпуно слободно и часно”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Obilježen Svjetski dan učitelja

Mirsad Zahirović

Brčko: Učitelji zadovoljni statusom u društvu, ali moglo bi i bolje

Suvad Alagić

Brčko: Gradonačelnik Kadrić čestitao Svjetski dan učitelja

Radio Brčko