RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

У БиХ не постоји јединствена евиденција о умрлим мигрантима

У БиХ не постоји јединствена евиденција о умрлим мигрантима, а од почетка мигрантске кризе највише њих је умрло или погинуло у Унско-санском кантону, пише федерална штампа.

У случају смрти, према Закону о странцима који је на снази у БиХ, надлежна полицијска тијела дужна су да обавијесте Министарство иностраних послова у Савјету министара, које треба да информише дипломатско-конзуларно представништво државе из које странац долази.

Портпарол Министарства унутрашњих послова /МУП/ Унско-санског кантона Але Шиљдедић рекао је за “Дневни аваз” да је од почетка мигрантске кризе највише миграната умрло или погинуло у овом кантону.

“Након што се утврди узрок смрти, тијела се налазе у мртвачници у Кантоналној болници у Бихаћу. Уколико постоји могућност да се утврди идентитет, путем амбасаде матичне државе настоји се доћи до породице, тијело се депортује у земљу поријекла. Трошкове плаћа породица или држава одреднице, могуће је и амбасада или Међународна организација за миграције”, рекао је Шиљдедић.

Многи мигранти када дођу у БиХ дају лажне податке због страха да ће бити утврђено да су већ боравили у сусједним земљама, што би значило њихово враћање у те земље.

Он је навео да је прије само неколико дана једног мигранта у Бихаћу усмртнио воз, те да су пронађена угљенисана тијела тројице мушкараца чији идентитет није познат.

“Постоје случајеви гдје није могуће утврдити идентитет, па тако у Бихаћу имамо три тијела које није могуће идентификовати. Та лица сахрањена су на градском гробљу у Бихаћу о трошку међународних или хуманитарних организација”, рекао је Шиљдедић и додао да преношење посмтрних остатака у матичну земљу зависи од државе до државе.

У Републици Спрској је у овој години евидентирано да су умрла три мигранта, а прошле године седам, потврђено је у МУП-у Републике Српске.

“У највећем броју случајева утврђено је да је смрт наступила утапањем, а ради се о лицима за које није утврђен идентитет јер уз себе нису имали личне документе. Након извршених увиђаја, надлежно тужилаштво наређује даље поступање са лешом, о чему МУП Републике Српске нема информација”, наводе из МУП-а Српске.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Savjet ministara traži da se migranti smjeste u kamp “Bira”

Radio Brčko

SIPA lišila slobode dvije osobe zbog krijumčarenja migranata

Radio Brčko

Uhićen 21-godišnjak iz BiH i 34-godišnjak iz Hrvatske zbog pokušaja krijumčarenja 33 migranta

Radio Brčko