RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

BiH: Započeli 27. Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” u Orašju

Sjećanjem na velikana hrvatskoga glumišta Ivu Gregurevića te predstavljanjem monografije o njegovu glumačkom životu i radu u subotu navečer u Orašju je počeo filmski festival Dani hrvatskoga filma “Ivo Gregurević”, kojeg je prije 27 godina s prijateljem Iljom Benkovićem pokrenuo ovaj poznati glumac.

Manifestaciju 27. Dane hrvatskog filma “Ivo Gregurević”, poznatu i kao “Mala Pula” otvorenom je proglasila kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za hrvatskog člana BiH Predsjedništva Borjana Krišto, a održava se uz pokroviteljstvo HNS-a BiH i Vlade Republike Hrvatske. Delegaciju koja je položila vijenac, osim njegovih prijatelja glumaca i predstavnika društveno političkog života Orašja, predvodio je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog Sabora BiH, koji je inače bio i dugogodišnji prijatelj Ive Gregurevića.

Prije samog čina otvaranja ovogodišnjeg festivala, kojeg su mediji prozvali “mala Pula”, izaslanstva su položila cvijeće i svijeće na posljednjem počivalištu Ive Gregurevića, a u Oraškoj kino dvorani predstavljena je monografija posvećena ovom glumačkom velikanu koju je izdala Školska knjiga Zagreb, prema ideji glumca Vedrana Mlikote.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Na svečanom otvorenju upriličenom na „Ranču na Savi“ u Greguervićevoj rodnoj Donjoj Mahali i ove godine glavnu nagradu za doprinos u stvaranju hrvatskog filma – statuu Ive Gregurevića koja rad akademskog kipara Ante Jurkića, dobili su glumac Slaven Knezović i redatelj Zrinko Ogresta.

Ovogodišnji 27. Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ otvoreni su jednim od starih filmova Ive Gregurevića, “Ne dao Bog većeg zla” Snježane Tribuson, u kojoj Ivo igra glavnu ulogu. Prema riječima predsjednika Udruge filmski festival “Ivo Gregurević” i predsjednika Organizacijskog odbora Ilje Benkovića, festival će biti otvoren do 4. rujna te će gledateljima će biti prikazano još sedam filmova koje je selektor izabrao na Pula film festivalu.

Tijekom sedam dana gledatelji u Orašju moći će vidjeti filmove “Baci se na pod” redateljice Nine Violić, “Zbornica” Sonje Tarokić, “Divljaci” djelo Darija Lonjaka, “Praznik praznine” bosanskohercegovačkog redatelja Jasmina Durakovića, zatim filmsko ostvarenje “Djeca sa CNN-a” Aide Bukvić, “4:2” Anđela Jurkasa te “Nosila je rubac črleni” redatelja Gorana Dukića.

Svečanom otvorenju 27. Dana hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ u Orašju, uz mnogobrojne goste te Gregurevićeve prijatelje i kolege iz svijeta filma, prisustvovali su i zvaničnici iz društvenog i političkog života Županije Posavske, Brčko distrikta i oklonih gradova.

(direktno.hr/Radio Brčko)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Program kulturno – sportske manifestacije “Frančeskovi dani 2019”

Radio Brčko

Драгачевске трубе данас на „Гучи у Брчком“

Radio Brčko

Од данас почиње манифестација „Чари зиме у Брчко дистрикту БиХ“

Radio Brčko