RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Fondacija porodice Bećirević ove godine nije u mogućnosti raspisati Javni poziv za dodjelu stipendija studentima

Zbog nedostatka novčanih sredstava fondacija porodice Bećirević ove godine neće objavljivati Javni poziv za dodjelu redovnih stipendija brčanskim studentima. U ovoj kalendarskoj godini neće se održati ni mnoge druge redovne godišnje aktivnosti, a upitan je i nastavak djelovanja fondacije porodice Bećirević.

Fondacija porodice Bećirević koja je osnovana 2017. godine i čiji je glavni cilj stipendiranje brčanskih studenata, ove godine zbog finansijskih poteškoća neće realizovati ovaj dugodišnji društveno korisni projekat za Brčko distrikt.

“Trenutno iz sredstava fondacije finansiramo osam studenata, njih pet su potpisali ugovore prošle godine, a tri studenta finansiramo od pretprošle godine. U ovoj kalendarskoj godini nažalost nismo u mogućnosti da raspišemo Javni poziv, jer novčana sredstva koja posjedujemo dovoljna su samo da završimo finansiranje trenutnih studenata koji su u procesu našeg finansiranja”, rekla je Samra Omerović, predsjednica fondacije.

Omerović je podsjetila da su sredstva za stipendiranje brčanskih studenata do sada dobijali u vidu donacije građana, ali da trenutno ne raspolažu dovoljnim novčanim sredstvima kojim bi stipendirali buduće akademske građane.

“Sredstva koja smo dobijali za stipendiranje naših studenata uglavnom smo dobijali od mjesečnih izdvajanja zaposlenih građana u našem gradu, a drugi dio donacija dobijali smo od naših građana koji žive u inostranstvu”, dodala je Omerović. Ona kaže da nemaju porast tih donacija zbog čega je upitan nastavak finansiranja studenata u narednim godinama.

Prema njenim riječima zainteresovani građani koji žele svojim angažmanom doprinijeti u radu fondacije to mogu uraditi ispunjavanjem pristupnice u formi trajnog naloga čime na mjesečnom nivou izdvajaju 0.5 posto novca od svoje plate. Također, trenutno je deset stalnih donatora iz inostranih zemalja koji na godišnjem nivou izdvajaju veće iznose za stipendiranje studenata.

Iz fondacije porodice Bećirević kažu da ove godine neće održati ni redovne aktivnosti kao što su kancelarijsko poslovanje, pisanje projekata, likovne kolonije, škole stranih jezika jer su zbog nedostatka finansijskih sredstava za održavanje kuće Bećirevića svoje kapacitete preselili u brčanski Preporod.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Fondacija Bećirević ove godine dodjelila 10 stipendija

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Sugrađanima predstavljen Arman Korajac

Admir Kadrić