RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Otvorena izložba “Fijakeri što po testi lete”

Izložba „Fijakeri što po testi lete“ autora Admira Bilalovića otvorena je danas u izložbenim salonu Gradske vijećnice.

Izložbu je svečano otvorio predstojnik Odjela za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH Tomo Obrenović.

„Proteklih 25 godina, kao sudski vještak za promet, pričam o uzrocima nastanka šteta pa i ljudskih tragedija prouzrokovanih automobilima. Ovo osobno iskustvo, kao i činjenica da je automobil u našoj umjetnosti ostao gotovo neprimjećen, motivirali su me da automobil pokušam prikazati u nekom ljepšem izdanju“, kazao je autor izložbe Admir Bilalović.

Prikazana su vozila koja su bila značajna u povjesti automobilizma ili su imali neke specifičnosti koje su imale utjecaj na budućnost razvoja tehničke kulture i nauke.

„U izradi sam koristio drvo, karton, žice od kišobrana, dugmad i druge različite materijale, neupotrebljive predmete koji su reciklirani i time su oni dobili novi smisao i sudjelovanje u nastanku priče o starim automobilima“, dodao je Bilalović.

Povod ove izložbe je i činjenica da je ove godine 120 godina od dolaska prvih automobila u Bosnu i Hercegovinu.

 

„Danas svjedočimo jednoj neobičnoj izložbi koju predstavlja i arhiv, koja je u ove blagdanske dane rasterećena teških tema. Autor je osobnom kreativnošću i osobnim materijalnim sredstvima i uradio i opremio svoje umjetničke radove“, kazao je Ćazim Suljević predstojnik Službe za arhiv.

Na izložbi je prikazano 25 umjetničkih djela rađenih od raznih materijala i da će izložba ostati otvorena narednih 15 dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчаке занима грађа коју прикупља Служба за Архив Дистрикта

Anđelka Đurić

Brčko: Otvorena izložba slikara Srđana Ćeranića

Gorana Antić

Брчко: За 25 посто смањен број кандидата за полагање возачког испита

Anđelka Đurić