RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Služba za arhiv Brčko distrikta bilježi uspješnu godinu

Služba za arhiv Brčko distrikta sumirala je svoj rad za prethodnu godinu ocijenivši ju izuzetno uspješnom. Realizirane su sve planirane programske aktivnosti predviđene Programom rada Vlade za 2019. godinu.

Šef Službe za arhiv koja djeluje u sastavu Odjela za javni registar Brčko distrikta BiH, Ćazim Suljević istaknuo je kako su protekle godine intenzivno radili na provođenju redovnih aktivnosti, posebno u dijelu rada vanjske službe, stručne obrade i arhivističkog sređivanja arhivskih fondova, digitalizacije arhivske građe i izložbenih aktivnosti.

„Pripremljen je novi tekst Zakona o arhivskoj djelatnosti i izvršene tehničke i stručne pripreme za dovršetak zgrade arhiva i pribavljanje upotrebne dozvole“ – istaknuo je Suljević.

Obavljen je nadzor na 42 registrature na području Brčko distrikta, evidentirano je 13 novih stvaraoca i imalaca registraturne građe, usvojeno je šest novih Listi kategorija registraturnog materijala s rokovima čuvanja i devet izlučivanja bezvrijednog registraturnog materijala. Rezultat rada vanjske službe je novih 180 metara arhivske građe primljene u depo arhiva, u kojem se sada  nalazi preko 1000 dužnih metara arhivske građe.

Služba za arhiv u prethodnoj godini poseban naglasak je stavila na stručnu obradu i arhivističko sređivanje arhivske građe. Arhivistički su sređena tri arhivska fonda, odnosno 960 predmeta. Za završene fondove urađeni su analitički inventari, na ukupno 148 stranica. Suljević je istaknuo kako su započeli i intenzivirali aktivnost na skeniranju i digitalizaciji arhivske građe.

Ćazim Suljević
Ćazim Suljević

„U 2019. u program za upravljanje podacima unesena su četiri digitalna arhivska fonda ukupne količine 21.457 digitalnih stranica, odnosno 42.996 stranica teksta. Ovi fondovi uskoro će biti dostupni i široj javnosti zato što arhiv ima u planu osposobiti prostoriju i računala koji će koristititi za pregled digitaliziranih fondova i vrijedne arhivske građe.“ – rekao je Suljević.

Zaposlenici Službe za arhiv u protekloj godini sudjelovali su i na brojnim domaćim i međunarodnim arhivskim skupovima među kojima su najznačajniji sudjelovanje na ‘III Kongresu arhivista BiH’ koje je održano u Laktašima i na ‘Međunarodnom arhivističkom savjetovanju’ koje je održano u Čačku, u organizaciji Društva arhivista Srbije, gdje su se brčaci po prvi put predstavili naučnim radovima koji tematiziraju pitanja i probleme arhivske djelatnosti u Brčkom.

Služba za arhiv Brčko distrikta u protekloj godini organizirala je četiri izložbe s velikim brojem posjetitelja. „SAD u bh. štampi do početka Velikog rata“, „Kroz tri stoljeća – Od Trgovačke škole u XIX stoljeću do JU Ekonomske škole u XXI stoljeću“, „Tri života Sarajevske hagade“ te poseljednja – „Brčko u štampi u Austro-ugaskom periodu“ koja je i trenutno postavljena u Galeriji Arhiva.

Suljević je rekao kako će i ove godine Služba za arhiv nastaviti s aktivnostima i radom vanjske službe, sređivanja arhivskih fondova i (su)organizacijom vlastitih i gostujućih izložbi u Brčkom. Početkom veljače javnosti će biti predstavljena izložba „Tragom brčanskih Jevreja“, a nakon toga i izložba na temu „Šljivarstvo u Brčkom“. Očekuje se da će se nakon usvajanja proračuna za 2020. godinu osigurati i nedostajuća sredstva koja će pomoći u realizaciji aktivnosti na otklanjanju nedostataka na zgradi Arhiva, kao pretpostavki boljih uvjeta za rad.

„Nastavit ćemo aktivnosti s ciljem preuzimanja arhivske građe koja se odnosi na Brčko, a nalazi se u arhivima u Istanbulu i Beču“, zaključio je Suljević.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Služba za arhiv: Brčko će uskoro dobiti digitalnu čitaonicu

Radio Brčko

Brčko: Otvorena izložba “Fijakeri što po testi lete”

Gorana Antić

Brčanski arhiv sve bogatiji dokumentima od neprocjenjive vrijednosti

Mirsad Arnautović