RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Brčkom promoviran roman “Ljetopis kralja Tvrtka” Jasmina Imamovića

Sinoć je u Brčkom, u dvorištu „Kuće Bećirevića“, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ BiH i BZK „Preporod“ Brčko održana promocija romana „Ljetopis o kralju Tvrtku“ književnika i aktuelnog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

Osim autora Imamovića, o romanu su govorili dr. Nikola Čiča, povjesničar i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ i prof. dr. Sanjin Kodrić i predsjednik BZK Preporod BiH.

Autor romana Jasmin Imamović je rekao da je romanom „Ljetopis o kralju Tvrtku“ želio odati počast zlatnom dobu bosanske prošlosti i prvom bosanskom kralju Tvrtku I. Kotromaniću.

„Tvrtko je ličnost koja spaja, što je veoma važno isticati u vremenu u kojem živimo. Istovremeno, Tvrtkovo doba u prošlosti Bosne zasigurno je jedno od razdoblja u kojem je Bosna doživjela svoj prosperitet. To vrijedno kulturno-historijsko naslijeđe pokušao sam pretočiti u romanesknu formu i na taj način ga približiti čitalačkoj publici“, kazao je za Radio Brčko Imamović.

U svom kazivanju o romanu „Ljetopis o kralju Tvrtku“ Čiča je kazao da je Jasmin Imamović na jedan izuzetan način napisao priču o prvom i najvećem bosanskom kralju i stanju u srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. stoljeća.

„Roman obiluje povijesnim činjenicama iz originalnih izvora. Čitajući djelo počeo sam sebe kao povjesničara preispitivati da li sam na određene događaje gledao sa pravog aspekta i da li sam razumio povijest na pravi način. Autor je, mada nije povjesničar, itekako znao koristiti i razumjeti povijesne izvore te oslanjajući se na njih priču romana učiniti uvjerljivom i bliskom čitaocu“, poručio je Nikola Čiča.

Sanjin Kodrić je naglasio da je Imamovićev roman jedna vrsta hibrida između novohistorijskog i historijskog romana.

„Autor se u nekim segmentima romana poigrava sa povijesnom stvarnošću, naročito kada je riječ o ličnom, privatnom, ljudskom aspektu Tvrtkova života. Riječ je o romanu koji se u tematskom smislu bavi životom i misijom prvog bosanskog kralja, od trenutka kada on postaje vladar Bosne do trenutka odlaska njegova učitelja, hroničara i pripovjedača Hotjena. Ovo je knjiga koja na način singedohe, odnosno metonimije, govori uopće o povijesti Bosne i vremenu kada je ona bila najznačajnija država u ovom dijelu Evrope, kada je bila zemlja koja najviše korespondira sa onim što su naši snovi o Bosni i o tome kakva bi ona nekada mogla postati“, kazao je Kodrić.

„Ljetopis o kralju Tvrtku“ šesti je Imamovićev roman, a osim romana objavljivao je kratke eseje, kratke priče i radio drame. Kao pravnik Imamović je objavio tri knjige i više radova u naučnim i stručnim časopisima. Imamović je osnivač umjetničkog festivala Kaleidoskop, Književnih susreta Cum grano salis, nagrade Meša Selimović, te inicijator ideje za podizanje prvog spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću koji je podignut u Tuzli 2012. godine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su umjetnice pijanistica Dženana Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić.

Promocija je održana u sklopu manifestacije „Dani bosanske pismenosti“ koju organizira BZK Preporod BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Održana promocija romana “Njena strana nezavršene priče” Dženane Hasić Čamo

Suvad Alagić

Брчко: БЗК “Препород” спроводи пројекат унапређења положаја особа са инвалидитетом

Vladimir Matijević

Brčko: Promocija romana “Otkup sirove kože” Abdulaha Sidrana večeras u 18 sati

Radio Brčko