RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Beč: Najpopularnija imena novorođenčadi 2021. godine

Austrijski statističari su objavili preliminarni pregled najčešćih imena djece rođene u Beču tokom prošle godine. Najpopularniji su Emilia i Leon, ali i Sara i Mateo, ovisno od perspektive. Na listi se ponovo našlo i ime Muhamed.

Beč vodi statistiku imena novorođenčadi u dva oblika. Neka se imena malo razlikuju po pisanju, ali njihov izgovor ostaje isti (na primjer, Hannah i Hanna). Dakle, prvi red čine imena prema tačnom pisanju, drugi red čine imena spojena prema izgovoru.

U prvom slučaju, među djevojčicama je vodila Emilia (112), a slijedile su Mia (95), Lea (90), Lena (87) i Sophie (86). Dječake su predvodili Leon (128) i David (112), Maximilian (111), Noah (100) te Paul i Elias (obojica 95).

Uzimajući u obzir notaciju prema izgovoru, redoslijed se mijenja. Najčešće žensko ime po ovoj metodologiji postalo je Sofija, od kojih je rođena 161 beba u Beču prošle godine, odnosno oko dva posto svih rođenih djevojčica. Slijede je Sara (134), Hana (129), Emilia (128) i Lea (102). Kod dječaka pobijedio je Mateo (149 beba odnosno 1,5 posto), a slijedili su ga Leon (129), Luka (121), David (118) te Maksimilian (116) na petom mjestu. Ime Muhamed se i 2021. godine našlo među 10 najčešćih imena po izgovoru za dječake u Beču. Dobilo ga je 100 dječaka odnosno 1 posto novorođenčadi i deseto mjesto dijeli sa imenom Teodor.

Statistika je bazirana na podacima registra stanovništva početkom januara ove godine, tako da su za sada ovo preliminarni podaci. Konačni podaci austrijske agencije za statistiku će biti objavljeni u junu 2022.

Foto: Unsplash

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Аустрији најављено додатно ублажавање мјера

Radio Brčko

Министар здравља Аустрије могао би још током овог викенда поднијети оставку

Radio Brčko

Аустрија забранила директне летове из Велике Британије

Radio Brčko