Svijet

Beč je ovogodišnji “Evropski grad stabala”

Austrijska prijestolnica je ove godine proglašena evropskim gradom koji se najbolje brine o gradskom drveću. Naime, Beč je dobitnik nagrade “Evropski grad drveća 2021” (European City of the Trees Award) ECOT. Ovim priznanjem Beč postaje nasljednik Moskve, koja je 2019. godine osvojila nagradu, dok je pobjednik 2018. godine bio holandski grad Apeldoorn.

 Stručna komisija je kao osnovu za ovogodišnju odluku navela “uzorno upravljanje drvećem” koje uključuje njegu i brigu o preko 500.000 bečkih stabala. U okviru postupka odabira grad se predstavio paketom mjera preduzeća “Bečki gradski vrtovi” (Wiener Stadtgärten) koje podrazumijevaju vođenje gradskog rasadnika, razvoj asortimana gradskog drveća, patentirani supstrat za stabla, centralizovanu njegu, upravljanje zalijevanjem, strogi zakon o zaštiti drveća i katastar drveća.

The European City of the Trees
vr. Sergey Palchicov Präsident NDOROY LES,
GR. Mag. Nina Abrahamczik,

Žiri je osvojila posebna posvećenost sadnji i snabdijevanju drveća prema inovativnom konceptu “grada spužve”. Po principu “grada spužve”, stvara se vitalni korijenski prostor za gradsko drveće. Na ovaj način se dugoročno može osigurati najbolji mogući dotok kišnice, bez ispuštanja vode u kanalizacijski sistem.

U Beču postoji 30 vrsta drveća, a uz ulice su najčešće zastupljeni javor, lipa, kesten, jasen, platani i koprivić. Svake godine se zasadi 4.500 mladih stabala. Wiener Stadtgärten upravljaju sa 1.000 sistema za navodnjavanje, dok se mlade sadnice koje se ne zaliju na ovaj način, zalijevaju jednom do dva puta sedmično. Ovaj zadatak obavlja 150 saradnika pomoću 50 vozila za zalijevanje ili vreća za navodnjavanje koje se vežu oko stabla.

Izvor fotografije: Wiener Stadtgärten

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button