Svijet

Žene u Beču zarađuju 13,7 posto manje od muškaraca

“Dan jednakih plata” u Beču ove godine pada na 11. novembar. To znači da će žene u poređenju sa muškarcima 2020. godine raditi 51 dan “besplatno”. Na današnji dan su muškarci u Beču već zaradili koliko žene zarade u toku cijele godine.

Osnova za ovu računicu predstavlja poređenje prosječnih godišnjih bruto dohodaka za poslove s punim radnim vremenom.

Prosječni bruto prihod kod muškaraca u Beču trenutno iznosi 55.306 eura, dok žene u prosjeku zarade 47.736 eura godišnje, dakle 7.570 eura manje od muškaraca.

U poređenju sa ostatkom Austrije, žene su najbolje plaćene u Beču. Prosječni bruto prihod muškaraca u Austriji iznosi 53.153 eura, a žena 42.880, što predstavlja razliku od 19,3 posto. Ove godine je austrijski Equal Pay Day pao na 22. oktobar.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig je na svom Facebook profilu povodom ovog dana između ostalog naveo: “Moj cilj je jasan: “Dan jednakih plata” mora padati na 31. decembar. Za društvo jednakih mogućnosti, za samostalan život i jednaku penziju “Gender Gap” odnosno razlika u platama muškaraca i žena mora nestati”.

Pri tome je u objavi pojasnio da žene i dalje preuzimaju većinu neplaćenog posla.

Naime, kriza izazvana koronavirusom za žene predstavlja duplo opterećenje u odnosu na muškarce, jer često moraju balansirati rad od kuće i online nastavu za djecu. Pored toga, najveći dio posla u bolnicama, supermarketima, vrtićima i školama i dalje obavljaju žene, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button