RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH će pokušati da oporezuje “Facebook”, “Google”, “YouTube”, “Amazon” i “Apple”

Predstavnički dom parlamenta BiH danas će razmatrati inicijativu o izmjeni Zakona o PDV-u u smjeru da se oporezuju veliki tehnološki giganti (“Facebook”, “Google”, “YouTube”, “Amazon”, “Apple”), međutim pitanje je da li BiH može riješiti taj problem s obzirom na to da je tek rijetkim zemljama to pošlo za rukom.

Suština inicijative je u tome da Savjet ministara BiH izradi zakon prema kojem bi velike svjetske digitalne kompanje plaćale porez na oglašavanje, ali i na posredovanje i prodaju podataka pojedinim korisnicima. Prema planu, taj porez se ne bi odnosio na prihode malih razvojnih digitalnih firmi i krajnjih korisnika, već isključivo na gigante. Pojedine države koje su krenule u tom pravcu definisale su da se ta vrsta poreza odnosi samo na firme sa godišnjim prihodom većim od 750 miliona evra na globalnom nivou i godišnjim prihodom u zemlji od preko 280.000 KM. Dakle, ideja inicijative je da se na sve usluge kao što su oglašavanje kompanija i pojedinaca, prodaja filmova, muzike i ostale robe putem određenih platformi porez plati u BiH.

“Velike svjetske digitalne kompanije u zadnjih nekoliko godina značajno su povećale oglašavanje, posredovanje i prodaju podataka o korisničkim interfejsima u BiH. Međutim, prema svim dostupnim informacijama, za te usluge koje obavljaju ne plaćaju porez u BiH”, navedeno je u tekstu inicijative, u kojoj se dodaje i to da su trenutni zakonski okviri i načela oporezivanja zastarjeli i temelje se na poslovnim modelima iz 20. vijeka.

Kada je riječ o načelima, jedno od njih je i da BiH može da ubire porez samo ukoliko je kompanija fizički prisutna u BiH ili neka njena podružnica, što sada nije slučaj s obzirom na to da gotovo svi tehnološki giganti u BiH posluju iz drugih zemalja. Jedina kompanija koja je svoje poslovanje prijavila u BiH je “Apple”, koja se kao PDV obveznik registrovala 5. februara ove godine i već 10. marta prvi put je podnijela PDV prijavu putem firme “Dilojt BiH”, koja je njihov poreski punomoćnik.

“Radi se o globalnom problemu, koji bi mogao biti riješen na način da velike globalne kompanije koje prodaju svoje usluge elektronskim putem širom svijeta u svakoj zemlji plaćaju obavezu PDV-a za one usluge koje su prodali krajnjim korisnicima u tim zemljama”, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Inače, sama BiH nije izuzetak. S problemom oporezivanja velikih tehnoloških kompanija suočavaju se gotovo sve zemlje u svijetu, a tek nedavno se otvoreno počelo pričati o tome, posebno u Evropskoj uniji, koja je već izradila određene direktive, ali nije uspjela riješiti ovaj problem. Do sada su zakone u vezi s oporezivanjem velikih digitalnih kompanija uradile Italija, Austrija, Velika Britanija, Poljska i Mađarska, dok su u Hrvatskoj i Sloveniji počele pripreme za izradu takvih zakona.

“Prema trenutno važećem Zakonu o PDV-u u BiH, kada je riječ o uslugama koje građani BiH kupuju online, obaveza PDV-a mora se platiti prema mjestu primaoca tako kupljene usluge kao što su plaćanje usluge gledanja filmova, plaćanje i kupovanje muzike, itd. To konkretno znači da bi lice koje prodaje takvu uslugu građanima BiH trebalo da bude registrovano kao PDV obveznik u našoj zemlji, ili ukoliko nema mogućnost da ima svoju poslovnicu u BiH onda treba da bude registrovan putem poreskog punomoćnika u BiH. U tom slučaju poreski punomoćnik prijavljuje obaveze za uplatu PDV-a i istu plaća u ime tih kompanija”, zaključio je Kovačević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Акцијa “Лула” у БиХ: Спријечен незаконит промет 230 килограма дувана

Radio Brčko

U BiH danas stiglo još 11.700 doza Pfizerove vakcine

Radio Brčko

Novi Zeland ima najpovoljniju poslovnu regulativu, a BiH je na 89. mjestu

Radio Brčko