RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: Пропао покушај да се озакони 120.000 марака трошкова репрезентације

Покушај директора Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Османа Мехмедагића да озакони приједлог о трошковима репрезентације те агенције у износу од чак 120.000 КМ је пропао јер то није прихваћено на посљедњој сједници Савјета министара БиХ.

Из докумената који су у посједу Срне, а које је потписао Мехмедагић, види се да је он Савјету министара поднио иницијативу за доношење Правилника о измјенама и допунама Правилника о коришћењу средстава за репрезентацију.

Тај Мехмедагићев приједлог претходно је подржао и Извршни обавјештајни одбор закључком донесеним на сједници одржаној 18. јула, који је такође у посједу Срне. На челу тог одбора је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

“Доношењем тог правилника ОБА би се одобрило повећање средстава за репрезентацију са садашњих 60.000 на 120.000 марака. Важећим Правилником Агенцији је одобрено 60.000 марака за потребе репрезентације на годишњем нивоу, што се показало као недовољно за трошкове међународне сарадње ОБА”, написао је Мехмедагић у иницијативи.

Мехмедагић то правда “растућим трендом сарадње” који је, како наводи, “показао да је износ од 60.000 марака недовољан за финансирање контаката руководства ОБА и Канцеларије за сарадњу са партнерским службама, међународним организацијама те домаћим службама и институцијама”.

Он наводи да се “у условима глобализације, тероризма, организованог криминала и других врста пријетњи сарадња намеће као потреба у остваривању безбједносне политике сваке појединачне земље, па тако и БиХ”.

“Како се сарадња одвија по принципу реципроцитета, ОБА самим тим преузима на себе одређене трошкове при реализацији тих активности /хотелски смјештај, трошкови путовања, израда материјала за састанке, угоститељске услуге…/”, тврди Мехмедагић.

Директор ОБА је чак навео и да “ОБА при томе строго води рачуна о рационализацији трошкова”, али да, како је написао, “повећана међународна активност условљена повећаним бројем пријетњи и изазова подразумијева сарадњу са све већим бројем партнера, што доводи до повећаних трошкова ОБА”.

Правилником о коришћењу средстава за репрезентацију и до сада је било одређено да ОБА од свих агенција БиХ има највећи буџет за репрезентацију у износу од 60.000 марака.

Према том правилнику, Дирекција за координацију полицијских тијела, Агенција за истраге и заштиту, Гранична полиција и Управа за индиректно порезивање БиХ за репрезентацију на располагању имају по 35.000 марака.

Највеће годишње репрезентације имају Министарство иностраних послова – у износу 500.000 КМ, Министарство одбране са Оружаним снагама 330.000 и Предсједништво БиХ у износу 150.000 марака.

Извор: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчанској Болници 500.000 марака за борбу против вируса корона

Radio Brčko

Sjednica Savjeta ministara zakazana za sutra, na dnevnom redu izgradnja gasovoda

Radio Brčko

Савјет министара БиХ одобрио 600.000 КМ за помоћ Костајници и Хрватској

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!