BiHRegion

Одобрено 123,2 милиона евра БиХ, Србији и Црној Гори за коридор Саве и Дрине

Извршни одбор Свјетске банке је, на јучерашњем састанку, одобрио Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори финансијска средства у износу од 123,2 милиона евра (134 милиона долара) за реализацију прве фазе новог програма интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине (СДИП).

Нови програм интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине (СДИП) који се реализује уз подршку Свјетске банке има за циљ да ојача прекограничну сарадњу кроз управљање водним ресурсима, као и да унаприједи пловност водног пута и заштиту од поплаве дуж коридора Саве и Дрине, саопштила је Свјетска банка (СБ).

– Овим програмом који обухвата три приобалне земље слива Саве и Дрине, укључујући Босну и Херцеговину, Србију и Црну Гору, кроз интегрисани приступ финансираће се активности усмјерене на заштиту од поплава, управљање животном средином и модернизацију лука дуж коридора Саве и Дрине, ради повећања њихове конективности – каже се у саопштењу.

Пројекат ће такође допринијети јачању прекограничне сарадње и привредног раста земаља региона које су додатно угрожене усљед пандемије ковида 19.

– Слив Саве и Дрине има значајан неискоришћени потенцијал који је покретач привредног раста, регионалне конективности, отпорности на ризике усљед климатских промјена, социјалне кохезије и нових радних мјеста – изјавила је Линда Ван Гелдер, регионална директорка Свјетске банке за западни Балкан.

Ова прекогранична сарадња, каже, има потенцијал да обезбиједи корист локалним заједницама и привредним субјектима који се налазе у подручју ријечних сливова, и створи прилике које ће, како је навела, имати далекосежан утицај на привреду приобалних земаља.

Циљ програма је да убрза регионалну економску сарадњу на западном Балкану и ојача институције и процедуре за сарадњу између приобалних земаља слива Саве и Дрине.

Програмске мјере за ублажавање ризика од поплава ће повећати, кажу, заштићену површину за 300.000 хектара и обезбиједити заштиту од поплава на нивоу стогодишњих великих вода за приближно 400.000 становника.

Пројекат ће такође, додају, допринијети конективности и пловности водног пута Саве за преко 200 километара и побољшати прекограничну сарадњу у области управљања водама кроз размјену знања између сектора и приобалних земаља.

Програм вриједан приближно 332 милиона долара ће се спроводити у наредних десет година кроз двије узастопне фазе које ће се дјелимично преклапати.

У оквиру програма биће подржан дугорочни “климатски паметан” привредни раст и регионална сарадња, наводи се у саопштењу СБ.

Прва фаза, која је јуче одобрена, укључује Србију (78,2 милиона евра), Босну и Херцеговину (30 милиона евра) и Црну Гору (15 милиона евра за слив Лима и Грнчара).

У првој фази програма, биће укључена Словенија и Хрватска кроз учешће у регионалним студијама, регионалном дијалогу, инструменатима за изградњу капацитета и другим сродним активностима.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button