Brčko

In memoriam: Preminuo Jovica Savić

Nakon kraće bolesti, noćas je u 67. godini života, preminuo naš sugrađanin Jovica Savić.

Rođen je 1953. godine u Glavičorku, odakle se njegov otac Cvijetin sa porodicom doselio u Donji Brezik. Prije skoro 50 godina Jovica je završio trgovačku školu u Brčkom, zaposlivši se u “Velmi”. Oprobao se i u ugostiteljstvu gdje ga je i zatekao rat 1992. godine.

Bio je komandant Drugog pješadijskog bataljona, a iz rata je izašao sa oficirskim činom i odlikovanjem, Medaljom zasluga za narod.

Dolaskom mira se veoma aktivno uključio u društveni život.

Bio je odbornik u Skupštini opštine Brčko tokom ratnih i poratnih godina, da bi početkom supervizije bio imenovan za poslanika u prelaznoj Skupštini Brčko distrikta BiH od 2000. do 2004.godine, najprije kao član Poslaničkog kluba SDS-a, a od 2001. godine kao nezavisni poslanik.

Svoj društveni aktivizam nije prekidao do posljednjeg dana. Posebno je bio aktivan u fudbalskim forumima.

Jedno vrijeme je bio Komesar za bezbjednost Fudbalskog saveza BiH, a smrt ga je zatekla na mjestu dugogodišnjeg predsjednika Opštinskog fudbalskog saveza Brčkog, te člana Skupštine Fudbalskog saveza BiH i Republike Srpske.

Sticajem okolnosti, posljednjih nekoliko godina bio je i predsjednik višestrukog šampiona BiH u odbojci brčanske “Mladosti”, sa kojom je širom Evrope dostojno predstavljao naš grad.

Druželjubiv, kakvog ćemo ga svi pamtiti, stvorio je brojna prijateljstva.

Ostaće upamćen kao neumorni pregalac za boljitak svog Donjeg Brezika u svakom pogledu.

U vječnost je otišao kao predsjednik Vojnih starješina Republike Srpske u Brčkom.

Iza njega su ostale kćerke Dragana i Jovana, troje unučadi, 90-godišnja majka Petra, brat Pero, snaja i dvije bratanice.

Savić će biti sahranjen u nedjelju u 14:30 časova na groblju ”Šumari” (Farma), dok će komemorativni skup biti održan isti dan u Domu kulture u 11:00 časova.

Izvor: www.ebrcko.net

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button