BiH

U ponedjeljak obilježavanje Svjetskog dana rijetskih bolesti

Predstavnici Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH će u ponedjeljak, 28. februara, u Sarajevu, povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, održati konferenciju za novinare na kojoj će biti riječi o dostupnosti lijekova i terapija i kvalitetu života osoba sa rijetkim bolestima.

Konferencija je organizovana u partnerstvu sa Institutom za populaciju i razvoj, implementatorom projekta “Doprinos OCD mreža poboljšanju svakodnevnog života ljudi oboljelih od rijetkih bolesti” koji finansira Evropska unija.

Novinarima će se u ponedjeljak u hotelu “Kotrjard Mariot” obratiti predsjednik Udruženja inovativnih proizvođača lijekova Ana Petrović,ekspert za rijetke bolesti sa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Mensuda Hasanhodžić, predsjednici saveza za rijetke bolesti iz Republike Srpske Biljana Kotur i Federacije BiH Hasmir Delić i direktor Instituta za populaciju i razvoj Emina Osmanagić.

Svake godine posljednjeg dana u februaru obilježava se Međunarodni dan rijetkih bolesti i nastoji se podići svijest javnosti o rijetkim bolestima, te o njihovom uticaju na život oboljelih i njihovih porodica.

Na osnovu raspoloživih medicinskih podataka, procjenjuje se da danas u Evropi od rijetkih bolesti boluje oko 30 miliona ljudi, a u svijetu oko 300 miliona, odnosno šest do osam odsto cjelokupnog stanovništva.

Iako su pojedinačno rijetke, njihov uticaj na zdravstveni sistem i kvalitet života stanovništva su veliki.

Precizna evidencija o broju oboljelih u BiH ne postoji, pa najveći broj njih nije prepoznat u zdravstvenom sistemu.

Zdravstvena zaštita koja ne pokriva zdravstvene potrebe ove populacije, alarmantan je problem, koji je potrebno rješavati sistematski, uz saradnju svih relevantnih zdravstvenih institucija, ustanova, sektora civilnog društva, korisničkih udruženja i medija.

Konferencija za novinare zakazana je za 11.00 časova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!