RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Akcija „CER“: Osumnjičenima za nabavku i prodaju opojnih droga određen pritvor u trajanju od mjesec dana

Postupajući po prijedlozima Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor za četvoro lica, uhapšenih prije tri dana, zbog sumnje da su se na prostoru Distrikta bavili nezakonitom nabavkom i prodajom opojnih droga.  

Nakon što su otkriveni i primjenom posebnih istražnih radnji nadzirani od mjeseca februara, veći broj osumnjičenih je u utorak, 24.9.2019.godine, lišen slobode u okviru policijske akcije kodnog naziva CER. Tužilaštvo Distrikta ispitalo je trinaestoro osumnjičenih, koji su nakon akcije sprovedeni ovoj instituciji, a za njih šestoro podnijelo je prijedlog Osnovnom sudu Distrikta za određivanje pritvora. Prijedlog je podnesen zbog opasnosti od bjekstva ili ponavljanja krivičnog djela, a za određen broj osumnjičenih i zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, saučesnike i prikrivače. Sud je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva, pa je osumnjičenima D.Š. (30), N.H. (25), A.B. (25) i B.F. (52) odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, dok se za lica D.M. (24) i M.I. (24) oglasio mjesno nenadležnim. O prijedlogu za određivanje pritvora za ova lica odlučivat će nadležni sud u Orašju.

Tužilaštvo sprovodi istrage protiv ukupno 23 lica zbog osnova sumnje da su, od sredine prošle godine, na području Brčko distrikta i susjednih općina, putem organiziranih grupa, vršili nezakonitu nabavku marihuane  i amfetamina i njihovu prodaju većem broju lica. Veća količina ovih opojnih droga pronađena je i oduzeta u utorak, tokom pretresa osumnjičenih, objekata i vozila koje koriste, zajedno sa sredstvima za precizno vaganje i pakovanje, novcem od prodaje i automatskim oružjem.

Po određivanju pritvora organizatorima grupa D.Š. i B.F. i njihovim najbližim posrednicima, Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta, u okviru kontinuirane borbe protiv narkokriminala, nastavlja intenzivnu istragu neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (krivičnog djela iz člana 232 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) u ovom predmetu. Pored toga, istraga protiv D.Š. vodi se i zbog  napada na službeno lice u obavljanju poslova sigurnosti (krivičnog djela iz člana 353 stav (1) Krivičnog zakona) izvršenog prilikom njegovog lociranja. Organima krivičnog gonjenja dvoje osumnjičenih nedostupno  je usljed bjekstva, te je za njima pokrenuta policijska potraga.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Policijska akcija “Cer”: Među osumnjičenima i jedan pripadnik policije

Admir Kadrić

Brčko: Osnovni sud odredio jednomjesečni pritvor uhapšenima u akciji “CER”

Radio Brčko

Osnovni sud Brčko: Nastavak akcije CER

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!