RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Akcija CER: Određen pritvor osumnjičenom Z.M koji se nalazio u bjekstvu

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor Z.M. (31) zbog sumnje da je u organiziranoj grupi, otkrivenoj u akciji CER, vršio nezakonitu nabavku i prodaju opojnih droga. Hapšenje Z.M. izvršeno je u utorak, 8. oktobra, poslije 15-odnevnog bjekstva, usljed čega se ukupan broj pritvorenih lica nakon ove akcije povećao na sedam. U međuvremenu je, naime, konačno potvrđena i odluka o određivanju pritvora organizatoru grupe D.Š. (30) i njegovim saradnicima.

Podsjetimo, nakon što su otkriveni i primjenom posebnih istražnih radnji nadzirani od mjeseca februara, veći broj osumnjičenih za nezakonitu nabavku i prodaju opojnih droga lišen je slobode 24. septembra u okviru policijske akcije kodnog naziva CER. Za šestoro njih Tužilaštvo Distrikta je odmah nakon ispitivanja predložilo određivanje pritvora usljed opasnosti od bjekstva, ponavljanja krivičnog djela i zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, saučesnike i prikrivače, a jednako je postupilo i u slučaju Z.M. nakon njegovog hapšenja. Njemu je po ovom prijedlogu rješenjem Osnovnog suda Distrikta izrečena mjera pritvora u trajanju od mjesec dana.

S druge strane, pritvor u istovjetnom trajanju konačno je određen i prema D.Š. (30), kao organizatoru jedne od grupa, te njenim članovima N.H. (25) i A.B. (25) budući da su žalbe, podnesene u njihovo ime zbog navodnih povreda prava na odbranu u pritvorskom postupku, odbijene. Inače, u pritvoru se od raniije nalaze i B.F. (52), D.M. (24) i M.I. (24), pa se broj lica pritvorenih nakon sprovedene akcije CER, a usljed nedavnih proceduralnih radnji u pravosuđu Distrikta, povećao na sedam.

Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja intenzivnu istragu ovom predmetu protiv dvadeset troje lica, te više organiziranih grupa. Istraga se sprovodi zbog osnova sumnje da su se, od sredine prošle godine, na području Distrikta i susjednih općina, bavili nezakonitom nabavkom marihuane i amfetamina i njihovom prodaju većem broju lica. Značajne količine ovih opojnih droga pronađene su prošlog mjeseca tokom pretresa osumnjičenih, objekata i vozila koje koriste, zajedno sa sredstvima za precizno vaganje i pakovanje, novcem od prodaje i automatskim oružjem.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Tužilaštvo izjavilo žalbu na presudu za ubistvo Slavena Marčete

Radio Brčko

Brčko: Goričkić, Pazarčević i Simikić oslobođeni od optužbi za korupciju

Radio Brčko

Brčko: Tužilaštvo Distrikta optužilo Zlatana Latifovića zbog prevare dvadeset lica

Radio Brčko