RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Arhiv BD primio arhivsku građu JP “Luka Brčko” i preduzeća “Nova Trgovina”

U zgradi Arhiva Brčko distrikta BiH, dana 20.12.2019. godine u 10.30 sati započeta je primopredaja arhivske građe JP “Luka Brčko” d.o.o. nadležnom Arhivu, a u 12.00 sati i primopredaja arhivske građe privatizovanog preduzeća “Nova Trgovine” d.o.o. i Arhiva Brčko distrikta BiH.

Arhivska građa imaoca i stvaraoca JP “Luka Brčko” d.o.o. i “Nove Trgovine” d.o.o. Brčko od izuzetnog su značaja za istoriju i druge naučne oblasti, za kulturu uopšte i druge društvene potrebe.

Arhivska građa u vlasništvu JP “Luka Brčko” d.o.o. koja je starija od 30 godina, a koja se nalazi kod imaoca građe predata je Arhivu Brčko distrikta BiH u količini od cca 12 metara dužnih, što čine 82 registratora i 26 herbarijuma i obuhvata period od 1960 – 1988. godine. Građa je u očuvanom stanju i registraturski je sređena. Kod imaoca i stvaraoca ostaje arhivska građa od 1989. godine pa nadalje. Ovo je druga primopredaja arhivske građe između JP “Luka Brčko distrikta” i nadležnog arhiva, Arhiva Brčko distrikta BiH.

Arhivska građa imaoca i stvaraoca “Nova Trgovina” d.o.o., koja je danas predmet primopredaje, iznosi 105 numerisanih personalnih dosijea zaposlenika i matične knjige zaposlnika.

Primopredaju arhivske građe su koordinisali zaposlenici Arhiva Brčko distrikta BiH, Adnan Kalesić, arhivista – informatičar i Nedim Hadžić, arhivski tehničar za evidenciju i zaštitu arhivske građe van Arhiva, zaposlenici JP “Luka Brčko” d.o.o., Zvonipejo Tunjić, arhivar i Marinko Radošević i zaposlenici “Nove Trgovine” d.o.o., Nada Ćorsović, računovođa, Vera Arsenić i Gordana Radovanović.

Istorijat JP “Luka Brčko” d.o.o.: Preduzeće pod nazivom “Preduzeće pristanište i skladište” osnovano je 27.11.1961. godine. Do integracije Preduzeća sa JRB-om, bivšim pogonom za bagerisanje (Beograd), dolazi 1969. godine. Luka kao samostalna organizaciona cjelina, pod naslovom RO “Luka Brčko” posluje od 1973. godine. Sa ciljem uključivanja u integralni saobraćajni sistem BiH, Luka se 1978. godine integriše u SOUR ŽTO Sarajevo. Do ponovne reorganizacije došlo je 1991. godine, od kada organizaciono posluje samostalno pod nazivom AD “Luka Brčko”. Tokom rata na prostorima bivše SFR Jugoslavije (1991-1995), kao i pet godina kasnije, zbog neriješenog međunarodnog statusa rijeke Save, plovidba je obustavljena i nisu vršene pretovarne aktivnosti rijeka-obala. Donacijom Italijanske Vlade 2001. godine obnovljena je i ponovno stavljena u funkciju glavna pretovarna mehanizacija – portalne dizalice, čime su se stekli uslovi za aktivno učešće “Luka Brčko” u transportnom sistemu BiH. Od 2004. godine luka posluje pod nazivom Javno preduzeće “Luka Brčko” Brčko distrikt BiH d.o.o. U septembru 2006. godine, luka je dobila međunarodni status.

Istorijat preduzeća “Nova Trgovina” d.o.o. Brčko: Preduzeće “Nova Trgovina” d.o.o. Brčko je predratno preduzeće koje je postojalo u sklopu SOUR-a zajedno sa preduzećima “Merkur” i “Velma”. Preregistracija preduzeća u DD “Nova Trgovina” nastaje 30.5.2008. godine, kada je preduzeće privatizovano od strane pravnog lica “Jaćimović” d.o.o. Banja Luka. Nova statusna promjena nastala je 20.8.2013. godine kada preduzeće postaje DOO “Nova Trgovina” Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Arhiv Brčko distrikta BiH predstavlja novu izložbu “Tragom brčanskih Jevreja”

Sandra Živković

У Служби за архив Брчко дистрикта задовољни реализацијом планова

Vladimir Matijević

Sutra će biti otvorena izložba i prezentacija monografije „Tragom brčanskih Jevreja“ u Zenici

Gorana Antić