Brčko

Брчко: Обижељен свјетски Дан борбе против рака

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против карцинома данас је, у организацији Удружења обољелих од малигних болести „Брчанско срце“, одржан  округли сто о теми „Улога доктора породичне медицине у дијагностиковању и лијечењу малигних болести“.

Међународни дан борбе против малигних болести обиљежава се сваког четвртог фебруара како би се подигла свијест о обољењима од рака, њиховој превенцији, дијагностиковању и лијечењу. Округли сто одржан је у сарадњи са докторима породичне медицине и медицинским сестрама. Рамиза Мусић, предсједница Удружења „Брчанско срце“ наглашава да је данашње предавање још један начи подизања свијести грађана о превенцији и раном откривању болести.

Специјалиста породичне медицине доктор Максида Јашаревић каже да се  карцином одмах након кардиоваскуларних обољења налази на другом мјесту по смртности у БиХ.

Према најновијим подацима Свјетске здравствене организације, 12,7 милиона људи умрло од рака у свијету у 2012. години, али се тај број драматично повећао у протекле четири године и претпоставке су да ће број смртних случајева у 2020. години износити преко 20 милиона људи. Босна и Херцеговина још нема заједнички регистар малигних неоплазми. Евиденцију воде ентитети. Према збирним подацима Завода за јавно здравство ентитета преко 10.000  хиљада људи годишње је захваћено разним облицима рака. Они који су пребољели неки од карцинома кажу да је редовна контрола и позитивно размишљање најбољи начин за оздрављење.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button