RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Ambrozija stvara sve veći problem građanima

Zbog visoke koncentracije polena ambrozije u zraku koji je karakterističan za ovo doba godine, sve je veći broj stanovnika na području Distrikta koji imaju problema s alergijom na ovu korovsku biljku.

Topli ljetni dani za građane sa respiratornim oboljenjima dodatno su otežani cvjetanjem ambrozije koja je počela sredinom ovog mjeseca, a koja izaziva razne alergijske reakcije kao što su curenje nosa, suzne oči i  svrab.

„Polen ambrozije se širi zrakom u prečniku od 100 kilometara zbog čega je zakonska obaveza svih vlasnika poljoprivrednih zemljišta da na vrijeme uklone ovu korovsku biljku kako bi smanjili opasnost od alergijskih reakcija“, rekla je Adrijana Grabić, epidemiolog u brčanskom Domu zdravlja te dodala da od uticaja ambrozije nije pošteđena ni mlađa, a ni starija populacija.

Prema njenim riječima, najveća koncetracija polena se dešava u ranim jutarnjim i popodnevnim satima zbog čega savjetuje građanima koji su alergični na ovu biljku da izbjegavaju blizak kontakt sa ambrozijom ili da nose masku ako izlaze vani.

„Iz godine u godinu sve je više osoba koje imaju zdravstvenih problema sa ambrozijom“, dodala je Grabić te naglasila da su alergijske reakcije od ambrozije slične ostalim sezonskim virusima zbog čega je potrebno da građani koji su alergični preventivno piju antihistaminike kako bi njihov organizam bio otporniji i lakše podnosili alergijske reakcije“, dodala je Grabić.

Ambrozija je korovska biljka koja se uglavnom razmnožava u ravničarskim područjima. Može narasti do 1,5 metara, sadržava do 200 cvjetova te može proizvesti do osam miliona peludnih zrnaca, zbog čega ju je važno ukloniti prije početka cvatnja i tako zaustaviti njezino širenje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Inspektorat kontroliše da li građani uništavaju ambroziju na svom zemljištu

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Ambrozija u punom jeku – Zakona još uvijek nema

Radio Brčko

У току цвјетање амброзије – кренуле алергије

Миљана Ђурђевић