Brčko

Brčko distrikt: Obezbijeđena sredstva za stipendiranje 170 studenata u ovoj godini

Vlada Brčko distrikta je odobrila sredstva u iznosu od 238 000 KM kojima će biti finansirane stipendije za 170 studenata koji u ovoj godini po prvi put podnose zahtjev za stipendiranje prvog ciklusa visokoškolskog obrazovanja.

U narednih nekoliko dana bit će objavljen Javni poziv u kojem će biti definisano kako i na koji način studenti  mogu aplicirati za dodjelu stipendija.

Dr. Aleksandar Maksimović šef Pododjeljenja za visoko obrazovanje ističe da neće biti većih izmjena u uslovima za ostvarivanje prava na stipendiju te da će biti stipendirane različite kategorije stipendista.

 

  • do 30 stipendija, studentima prve godine studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su proglašeni  učenicima generacije ili su ostvarili prosječnu ocjenu 5.0
  • do 10 stipendija, studentima druge i viših godina studija koji imaju  prosjek ocjena 10.0 ili 5.0 u sistemu vrednovanja do pet
  • do 5 stipendija, studentima sa posebnim potrebama koji su prva ili viša godna studija
  • do 3 stipendije, studentima pripadnicima nacionalnih manjina koja je prva ili viša godina studija
  • do 5 stipendija, studentima koji su prva godina studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su bez oba roditelja
  • do 117 stipendija, studentima druge i starijih godina studija

Maksimović je pojasnio da će svi zaintersovani za stipendiranje u ovoj godini imati priliku da apliciraju na Javni poziv koji će biti otvoren do 24. septembra 2021. Nakon toga uslijedit će procedura izbora konačnih korisnika stipendije a prve isplate ovih  stimulacija bi mogle uslijediti u decembru mjesecu.

Brčko distrikt godišnje za stipendiranje svih svojih studenata izdvaja oko milion KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!