Brčko

Brčko distrikt: Ove godine sanirana samo dva klizišta, veliki broj njih čeka sanaciju

Tokom ove godine na području Brčko distrikta je izvršena sanacija samo dva klizišta koja su ugrožavala stambene i infrastrukturne objekte od kojih je jedno na području Rašljana, a drugo u naselju Palanka.

„Trenutno su najveći problemi sa klizištima izraženi na lokalitetu Šatorovića i Broda gdje će se u saradnji sa Odjelom za poljoprivredu hitno intervenisati ciljem daljeg zaustavljanja pomijeranja tla u naselju Brod koje trenutno ugrožava stambene objekte, putnu komunikaciju, lokalno mezarje ali i most preko rijeke Brke”, istakao je Mirsad Hasambašić, v.d. šefa Odsijeka Civilne zaštite.

U narednom periodu bit će nastavljene aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i praćenja na terenu ostalih klizišta koja ugrožavaju stambene i druge infrastrukturne objekte.

On je dodao da se nažalost nadležne institucije u distriktu kad su u pitanju klizišta već godinama bave posljedicama dok je na uzroke u najvećoj mjeri utjecao čovjek svojim nemarnim ponašanjem prema prirodi.

“Nemaran odnos prema prirodi, neplanska sječa šume i izgradnja objekata na lokalitetima koja su sklona pojavi klizišta utjecali su na to da posljednjih godina sve češće imamo problem sa pomijeranjima tla koja često ugrožavaju ljudske živote i imovinu”, naglašava Hasanbašić.

Na području Brčko distrikta je u prošloj godini sanirano 14 klizišta za šta je utrošeno milion KM. Na ovom području se svake godine pojavljuju nova pomijeranja tla a trenutno su registrovana na 70 lokacija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button