Brčko

Smanjena stopa samoubojstava u Brčko distriktu

Prema službenim statističkim podacima Policije Brčko distrikta broj samoubojstava u Distriktu je smanjen u odnosu na prethodne dvije godine. U razdoblju od 01. siječnja do 20. rujna tekuće godine zabilježeno je ukupno pet slučajeva samoubojstva, prilikom kojih su si život oduzele četiri muške i jedna ženska osoba.

Glasnogovornica Policije Distrikta Dževida Hukičević ističe kako je riječ o vidnom smanjenju broja, s obzirom da je u 2020. godini zabilježeno devet, a u godini ranije 11 samoubojstava.

„Kada se osvrnemo na 2020. godinu, ukupan broj samoubojstva je bio devet i to sedam muških i dvije ženske osobe dok je ukupan broj u 2019. godini bio čak 11, od čega su 10 muških i jedna ženska osoba. Načini samoubojstva su vješanje, hladno i vatreno oružje, utapanje i nepoznat način“, rekla je Hukičević.

Predsjednica Društva psihologa Brčko distrikta, dipl. psihologinja Nataša Jovanović ističe kako se osobe koje imaju suicidalne misli i ideje, odluče na čin samoubojstva najčešće iz razloga nezadovoljstva, patnje i neuspjevanja prevladavanja životnih prepreka koje su ih zadesile. Ona je istaknula kako porastu pojava suicidalnih misli i ideja kod osoba, može pridonijeti i pojava i djelovanje pandemije koronavirusa.

„Taj osjećaj bespomoćnosti ii osjećaj straha koji je prisustan i prošle, i tijekom cijele ove godine, negdje dovodi do krajnjih granica izdržljivosti osobe da uspije da se izbori s danim problemima i zbog toga jako teško osobe mogu da imaju suicidalne misli“, rekla je Jovanović.

U 2019. godini u BIH je zabilježeno 390 slučajeva suicida, u 2020. godini 411, dok je u prvih šest mjeseci 2021. zabilježeno 118.

Iz Društva psihologa poručuju da ako kod sebe ili nekoga drugog primjete suicidalne misli i ideje, to ne prepuštaju slučaju nego da se jave liječniku, u Centar za mentalno zdravlje ili za savjet u Društvo psihologa.

„Volite sebe, gledajte kako sebi da ugodite jer to je jako važno“, kaže dipl. psihologinja Jovanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button