RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U ruralnim sredinama Distrikta sve više nekretnina i poljoprivrednih zemljišta na prodaju

Prema podacima agencija za nekretnine u Brčko distriktu u proteklih nekoliko mjeseci značajno je povećan promet, prije svega kupovina obradivih zemljišta i nekretnina u ruralnim sredinama Brčkog. Razlog povećanog prometa je povoljna cijena ovih nekretnina.

„Zbog činjenice da se sve više ljudi, uglavnom zbog zaposlenja, sele u grad, a neki odlaze i u inozemstvo, povećana je prodaja nekretnina u ruralnim sredinama Distrikta. Cijena ovih nekretnina je dosta niža u odnosu na nekretnine u gradu, a cijena ovisi o lokaciji i samoj opremljenosti i kvadrature kuće“, kazala nam je Gorana Tanasić, agentica za nekretnine na području Distrikta.

Prema njezinim riječima pored nekretnina povećana je prodaja i poljoprivrednih i građevinskih zemljišta u selima Distrikta, a obradiva zemljišta su posebno tražena jer se u posljednje vrijeme dosta ljudi počelo baviti poljoprivredom.

„Cijene obradivih poljoprivrednih zemljišta se kreću od tri do šest KM po kvadratnom metru, dok se cijena građevinskih zemljišta kreće od 15 do 500 KM po kvadratnom metru u ovisnosti od lokacije mjesta, odnosno koliko je selo udaljeno od grada, ima li dobru pristupnu cestu, nalazi li se zemljište pored glavne ceste i ostali značajni uvjeti“, dodala je Tanasić.

S druge strane, u samom središtu grada povećana je potražnja za parking mjesta čija cijena dostiže i do 5.000 maraka, dok se za garažu u Distriktu mora izdvojiti i do 20.000 maraka, dodala je Tanasić. Što se tiče prodaje i iznajmljivanja stanova u samom gradu, cijene se nisu mijenjale u odnosu na prethodno razdoblje.

„Cijena pri kupnji stanova u novoj gradnji kreće se od 2.200 KM do 2.800 KM po kvadratnom metru, dok su cijene u staroj gradnji do 1.800 KM. Za iznajmljivanje se treba izdvojiti oko 200 KM za garsonijeru, a veći stanovi, ovisno o lokaciji i opremljenosti, idu i do 600 KM mjesečno“, kazala je Tanasić.

Unatoč visokim cijenama nekretnina na području Brčko distrikta i dalje je potražnja za stanovima veća od ponude, te se većina stanova proda još i tijekom izgradnje stambenog objekta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Цијене некретнина скочиле за 15 одсто

Vladimir Matijević

Brčko: Cijene nekretnina u porastu do 40 posto

Gorana Antić