RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Kasni uplata poreza na nekretnine za ovu godinu

Plan naplate poreza na nekretnine u Brčko Distriktu u prvoj polovini 2019. godine bio je oko 800.000 KM, ali je on realizovan u iznosu od 62 posto. Plan naplate na godišnjem nivou iznosi 1,6 miliona KM, a nadležni vjeruju da će on u drugoj polovini godine biti i ostvaren.

Razlog manje naplate poreza na nekretnine u prvom šestomjesečju leži u činjenici da se, od ove godine, računi Poreske uprave uručuju dužnicima putem lica koja su ovlaštena za to, kako bi se izbjegli visoki troškovi koje su do sada zaračunavale entitetske pošte.

Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko Distrikta pojasnio je da je godišnji plan naplate poreza na nekretnine u visini od 1,6 miliona KM, a da je u prvom šestomjesečju naplaćeno svega 62 posto od planiranih 800.000 KM, što je slab, ali i objektivan rezultat.

On je kazao da se nada da će do kraja godine plan naplate poreza na nekretnine u iznosu od oko 1,6 miliona maraka biti i realizovan. U prostorijama Poreske uprave građani Distrikta, ali i veliki broj onih koji rade u instranstvu, plaćaju račune za svoje nekretnine.

Trifković je, uz poziv dužnicima da izmire svoju zakonsku obavezu plaćanja poreza na imovinu, napomenuo da postoji zančajan broj onih koji ne plaćaju ovu vrstu zakonske obaveze zbog toga što ne borave ovdje u Bosni i Hercegovini ili zbog toga što zaborave. Poreska uprava na takve slučajeve reaguje pokretanjem postupka prinudne naplate kada se ulazi u primjenu određenih mjera za prinudno rješenje kao što su upis hipoteke na tu nepokretnu imovinu, a primjenjuju se i druge mjere kao što su zapljena novčanih sredstava, zapljena pokretnih stvari i druge mjere prinudne naplate.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Obavještenje za porezne obveznike koji su ostvarili oporezive prihode iz inostranstva

Radio Brčko

Брчко: Од 9. новембра почиње наплата паркинга код Болнице

Radio Brčko

Brčko: Iznos poreza na nekretnine povećan zbog rasta tržišne vrijednosti nekretnina

Sanita Jerković Ibrahimović