RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Poreska uprava oporezuje obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva

Inspekcija Poresku uprave Brčko distrikta sprovodi opsežnu akciju kontrole prihoda građana koji su ostvarili oporezive prihode iz inostranstva obavljajući samostalnu ili nesamostalnu djelatnost te poziva poreske obveznike da ovakve prihode prijave što prije.

Inspekcija Poreske uprave Brčko distrikta nedavno je uputila obavještenje svim poreskim obveznicima koji ostvaruju prihode iz inostranstva da imaju obavezu da daj prihod prijave kako bi se izvršilo obračunavanje  poreza. Istražna jedinica ove Inspekcije prikuplja i analizira podatke dobivene od poslovnih banaka u BiH za porezne obveznike u Brčko distriktu koji su u posljednjih pet godina ostvarili prilive novčanih sredstava preko  deviznih računa i servisa banaka kao što su Paypal, Western Union, Wisa i drugi.

“Svi oni građani Distrikta koji su po osnovu rada ostvarili prihode radeći od kuće online ili radeći u inostranstvu, a nemaju dokaz o plaćenom porezu dužni su unazad pet godine obračunati i prijaviti porez. Na ovaj način izbjegli  bi naknadno zaračunate zatezne kamate”, pojasnio je Davor Ninić, šef ove inspekcije.

Bitno je još napomenuti da utaja poreza iznad 10.000 KM predstavlja krivično djelo i Poreska uprava će takve slučajeve ukoliko ih bude proslijediti Tužilaštvu.

Da ne bi bilo zabune, Ninić je pojasnio i da se ova odredba ne odnosi na one građane Brčko distrikta koji primaju penzije iz inostranstva kao i na ona lica koja su ostvarila prilive iz inostranstva kao poklon ili finansijsku pomoć.

Na prihod iz inostranstva primjenjuje se olakšica od 20 % i na tako dobijeni iznos primjenjuje se poreska stopa od 10 % i to je onaj iznos poreske obaveze koju je poreski obveznik po ovom osnovu dužan platiti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Uskoro u primjeni Pravilnik o elektronskom podnošenju poreskih prijava

Mirsad Arnautović

Brčko: Započinje inspekcijska kontrola izdavanja fiskalnih računa

Mirsad Arnautović

Brčko: Kasni uplata poreza na nekretnine za ovu godinu

Suvad Alagić