Brčko

Brčko: Obilježavanje Međunarodnog dana invalida

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Brčkom su danas započele aktivnosti na uređenju parking mjesta za invalide, te obezbjeđivanju kosih ravni na trotoarima za lakše kretanje osoba sa invaliditetom. Ovo je samo jedna od aktivnosti koju su, na inicijativu raznih udruženja invalida, podržali društveni subjekti i institucije iz Brčko distrikta.

“Pravo na pristupačnost invalidnih lica je jedno od temeljnih prava po članu 9. UN konvencije o ljudskim pravima i na tom pitanju se treba raditi svakodnevno”, istakla je Ana Kotur Erkić iz Antidiskiminacijskog foruma.

Prva u nizu predviđenih aktivnosti je obilazak lokacija svih predviđenih mjesta za parkiranje osoba sa invaliditetom i lokacija u užem centru grada na kojima treba obezbijediti kose ravni na trotoarima za lakše kretanje invalidnih lica.

“U saradnji sa organizacijama osoba sa invaliditetom, a na inicijativu Antidiskiminacijskog foruma Brčko distrikta, JP Putevi Brčko su pokrenuli aktivnost poboljšanja funkcionalnosti obilježenih parking mjesta za parkiranje osoba sa invaliditetom i prilagođavanje trotoara za kretanje korisnika ortopedskih pomagala”, naglasio je Vlado Jevtić, direktor ovog preduzeća.

Foto: Mirsad Arnautović

“Navedenu aktivnost je podržala i Policija Brčko distrikta na način da će policijski službenici vršiti pojačane kontrole zloupotrebe parking mjesta namijenjenih za osobe sa invaliditetom”, najavila je Dževida Hukičević, portparol Policije.

U Brčko distriktu je trenutno obezbijeđeno 29 parking mjesta za ovu kategoriju lica ispred gotovo svih najznačajnih institucija, ali je problem što oni u najvećoj mjeri svojim dimenzijama nisu prilagođeni potrebama invalidnih osoba.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button