RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Održana izložba “Sto godina od velikog rata” Ataha Mahića

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Brčko sinoć je u prostorijama Doma islahijeta organizirala 28. izložbu dokumentarne fotografije Ataha Mahića pod nazivom “Sto godina od velikog rata”.

Prva je izložba, na koju je autor sinoć podsjetio, bila sad već daleke 1965. godine, u povodu obilježavanja 20 godina oslobođenja Brčkog. Od tada do danas, ovaj veliki brčanski umjetnik arhivirao je na više tisuća fotografija.

U okviru izložbe “Sto godina od velikog rata” Mahić se opredijelio se za postavku 140 fotografija, nastalih 1914. godine, odnosno od objave rata do njegovog okončanja.  Autor je odabrao fotografije na kojima se nalazi vojska u pauzi u rovovima, gdje nema ratnih dejstava i najkrvavijih scena rata.

Atah Mahić je jedan od najstarijih brčanskih kroničara i kolekcionara koji se bavi dokumentarnom fotografijom. Jedan od prvih velikih događaja koje je zabilježio svojim objektivom 1946. godine je bilo otvorenje pruge Brčko-Banovići.

Pored ove izložbe, Mahić je do sada imao i izložbe u povodu Drugog svjetskog rata, o pruzi Brčko-Banovići, o starim gradovima BiH i mnoge druge.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanski Preporod tokom ljeta organizuje nekoliko značajnih manifestacija

Mirsad Arnautović

HKD Napredak: Održana večer poezije Antuna Branka Šimića

Sandra Živković

Brčko: Izložbom slika završena manifestacija „Frančeskovi dani 2019“

Sanita Jerković Ibrahimović