RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Plan prikupljanja poreza na nekretnine za ovu godinu biće ostvaren

Iako je zbog uvođenja u posao vlastitih dostavljača obrazaca za uplatu poreza na nekretnine u Brčko Distriktu, za ovu godinu, ubiranje poreza na nekretnine nakon drugog kvartala bilo oko 40 posto, nadležni tvrde da će do kraja godine plan biti ostvaren.

Poreska uprava Brčko Distrikta, kao i prethodnih nekoliko godina, i za 2019. godinu planirala je ubiranje poreza na nekretnine od 1,6 miliona KM, po poreskoj stopi u iznosu od 0,05 posto, usvojenoj od strane Skupštine Brčko Distrikta.

Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko Distrikta naglasio je da uvođenje u posao vlastitih dostavljača obrazaca za uplatu poreza neće generalno uticati na godišnju dobit od poreza na nekretnine koja je planirana u iznosu od 1,6 miliona maraka. Do sada je obrano oko 85 posto poreza ili nešto preko milion KM.

Glavni cilj uvođenja vlastitih dostavljača u posao bio je smanjenje troškova koje je imala Poreska uprava zbog poštanskog načina uručivanja računa za plaćanje poreza na nekretnine.

Jedan od problema neplaćanja ili kašnjenja plaćanja poreza na nekretnine nakon 31. decembra je nemogućnost fizičkog uručivanja računa licima koji borave ili rade van BiH, a Trifković je mišljenja da i tu treba tražiti nova rješenja radi veće naplativosti ove vrste poreza.

U skladu sa Zakonom za one koji ne poštuju ovu zakonsku obavezu predviđena je i mjera prinudne naplate, ali Trifković je pojasnio da se te mjere ne poduzimaju kod manjih iznosa i ako kašnjenje ne prelazi godinu dana.

„U suprotnom preduzimaju se mjere prinudne naplate, a tada se obračunavaju i trškovi prinude naplate koji, svakako, nisu mali, jer se na 2.000 maraka duga plaća 100 KM trškova prinudne naplate“, još je pojasnio Trifković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U nacrtu Zakonu o porezu na dohodak neoporeziv dio plaće povećan na 500 KM

Radio Brčko

Preminuo Miodrag Trifković

Radio Brčko

Brčko: Obavještenje za porezne obveznike koji su ostvarili oporezive prihode iz inostranstva

Radio Brčko