Brčko

Brčko: Osnovcima predstavljena knjiga „Urnebesna fizika“

U sklopu obilježavanja “Mjeseca knjige”, danas je za učenike osnovnih škola održana promocija knjige „Urnebesna fizika“, autora Igora Kolarova, Branka Stevanovića i Svetislava Paunovića, čija je namjera bila da kod djece podstakne ljubav prema jednoj od onih prirodnih nauka.

Direktor brčanske Bilioteke, koja je u saradnji sa Udruženjem ljubitelja umjetnosti organizator obilježavanja “Mjeseca knjige”, Jasna Maglov, istakla je da svake godine imaju i promociju knjiga za osnovce jer oni rado prihvataju ovakve događaje i pamte ih.

„Promocija knjige „Urnebesna fizika“ je bila odlična i djeca su zadovoljna. Promotori su bili autor Branko Stevanović i Dragoslav Paunović, sin drugog autora Svetislava Paunovića. Knjiga je puna humora i anegdota i htjela je da na zanimljiv način približi učenicima učenje fizike“, kazala je Maglov.

Autor knjige Branko Stevanović, kazao je da je ideja da se napravi ovakva jedna knjiga potekla od prof. Svetislava Paunovića jer je imao želju da djeci koja dolaze ostavi nešto zabavno i zanimljivo kako bi ih privolio da se bave onim čime se on zanimao cijeli život, elektrotehnikom.

„On je uradio stručni deo i dao nam uputstva do koje mere smemo da tu knjigu učinimo duhovitom, smešnom i zabavnom. Godinama se pričalo o učenju kroz zabavu, a sve se zapravo svodilo na ono što je pre toga bilo, na predavanja, kontrolne i na to da se gradivo mora savladati. Mislim da smo dobili onu formulu koja zapravo pokazuje da se sve može, jer ako napravite dobru knjigu koja je zabavna vama, biće zabavna i čitaocima. Zahvaljujući prof. Paunoviću interesantna je i poučna i nama odraslima onoliko koliko i deci“, istakao je Stevanović.

Knjiga je objavljena u septembru 2015. godine i prije nekoliko dana doživjela je 12 izdanje. U Srbiji je do sada prodata u oko 26.000 primjeraka i prevedena je na makedonski jezik. Knjigu je ilustrovala Ana Petrović, a dobitnik je najstarije i najugledniju nagradu „Neven“ koja se dodjeljuje u Srbiji.

„Urnebesna fizika“ je jako dobro prihvaćena od čitalaca, a Branko Stevanović se nada da će i knjiga „Urnebesna hemija“ koja je objavljena ove godine i doživjela je već dva izdanja, imati isti uspjeh kao i njena prethodnica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button