Brčko

Brčko: Podignuta treća optužnica zbog pripremanje izbornih prevara

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragane Ostojić (33)* iz Brčkog zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine u ovom gradu pripremala izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

Ona je optužena da je pribavljanjem identifikacionih dokumenata i ličnih podataka većeg broja lica radi njihovog prijavljivanja za glasanje izvan BiH stvarala uslove za izvršenje tog krivičnog djela fiktivnim glasanjem iz inostranstva.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Ostojić da je putem aplikacija za razmjenu poruka i razgovornu komunikaciju, pribavila fotografije ličnih i putnih isprava od većeg broja njoj poznatih lica s prebivalištem u distriktu Brčko, koje je zatim pohranila u memoriju svog mobilnog telefona. Nakon toga su tokom mjeseca augusta 2020. godine, identifikacioni dokumenti petoro lica bez njihovog znanja i saglasnosti, u kopiji i u štampanom obliku dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasanje izvan BiH, po kojem osnovu su ta lica registrirana za glasanje – navodi se u optužnici. Ostojić se tereti da je to učinila u namjeri da se pribavi veći broj glasova za kandidate jedne političke stranke za zastupnike u Skupštini Distrikta glasanjem izvan BiH u ime prijavljenih lica.

Po okončanju istrage, protiv Ostojić je pred Osnovnim sudom Distrikta podignuta, a zatim u cijelosti i potvrđena, optužnica za krivično djelo Pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Podsjetimo, nedavno je zbog pripremanja prevare pri glasanju optužen Slavko Blažević (58), a na kaznu zatvora od dva i po mjeseca pravosnažno je osuđen Stojan Bavarčić (30). Pred Tužilaštvom Distrikta vodi se još istraga povezanih s izbornim procesom iz 2020. godine.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button