RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Tužilaštvo Distrikta: Nakon brze istrage S.Z. (26) optužen za krađu na poslu

Nakon jednomjesečne istrage Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv S. Z. (26)*, optuženog da je u Sandićima, kod Brčkog, od lokalnog preduzetnika, kod koga je radio, oduzeo novac. Pred Osnovnim sudom Distrikta optuženom S. Z, koji je višestruko osuđivan za imovinska i slična krivična djela, stavljeno je na teret krivično djelo krađe.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je S. Z. da je 17. oktobra u Sandićima, u jutarnjim satima, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, došao do gradilišta na kojem je prethodnih dana radio. Zatim je neprimijećeno, iz putničkog motornog vozila Golf, vlasništvo njegovog poslodavca R. M, otvorio vrata i iz novčanika, koji se nalazio u torbici, oduzeo 700,00 KM. On je tako za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist, a vlasnika oštetio za navedeni iznos – navodi se u optužnici. Pošto se sutradan uopće nije pojavio na poslu, R. M. je posumnjao da mu je upravo on oduzeo novac prijavivši ga Policiji Brčko distrikta BiH za krađu. S. Z. je ubrzo otkriven, priznavši u izjavi pred lokalnom policijom okolnosti izvršenja ovog krivičnog djela. Tokom istrage, njegov poslodavac R. M. istakao je da ne potražuje ukradeni novac, jer ga je vratio poznanik osumnjičenog. Usto, R. M. se zahvalio organima gonjenja navodeći da je njihova brza reakcija očigledno dovela do toga da mu novac ubrzo bude vraćen.

Inače, istraga protiv S. Z. okončana je već narednog mjeseca kada ga je Tužilaštvo, optužnicom podignutom 14. novembra optužilo za krivično djelo krađe (iz člana 280 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), a u nastavku postupka pred Osnovnim sudom optužnica je u cijelosti potvrđena. On je pred sudovima distrikta Brčko osuđivan već devet puta, uglavnom za imovinska i druga slična krivična djela. Posljedni put pravosnažno je osuđen presudom Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, koji mu je početkom ove godine za krivično djelo šumske krađe izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.        

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tužilaštvo Brčko distrikta otvorilo 14-hiljaditi predmet

Radio Brčko

Brčko: Održano statusno ročište u predmetu otmice i ubistva Edina Zejćirovića

Radio Brčko

Brčko: Tri osobe optužene za izborne zloupotrebe

Radio Brčko