RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Problem vodoopskrbe u Donjem Breziku i dalje neriješen

Stanovnici jedne od najvećih brčanskih mjesnih zajednica, Donjeg Brezika, već godinama imaju problema s vodoopskrbom. Lokalni vodovod koji su samoinicijativno i vlastitim sredstvima prije više od 20 godina izgradili stanovnici Donjeg Brezika, infrastrukturno ne zadovoljava potrebe trenutnih kapaciteta, kaže predsjednik ove mjesne zajednice, Dražen Ružičić.

Naime, vodovod je urađen za oko 300 potrošača, te nema kapacitet za opskrbu 700 domaćinstava, koliko sada broji ova mjesna zajednica.

Krajem prošle godine projektom Vlade Brčko distrikta u ovoj mjesnoj zajednici je završena izgradnja cjevovoda dugog 600 metara, vrijednog 150.000 KM, čime je vodu trebalo dobiti oko 5.000 stanovnika Brezika, no problemi vodoopskrbe time još uvijek nisu rješeni.

„Mi smo dobili priključenje na gradski vodovod, odnosno priključak na vodotoranj u Donjem Breziku, da možemo koristiti vodu od strane Vlade Distrikta, ali za distribuciju vode još uvijek nisu stvoreni potrebni preduvjeti. To je jedna od tema o kojoj ćemo razgovarati s nadležnim odjelima, na koji način da se vrši ta distribucija vode ukoliko dođe do pucanja cijevi ili nedostatka vode“, rekao je Ružičić.

Iz Odjela za komunalne poslove ističu kako su svoj dio posla završili u cjelini, te da je ostalo samo da se građani dogovore kako će tu vodu koristiti. Predstojnik Odjela za komunalne poslove Majazudin Vehabović je naglasio kako smatra da je nužan sastanak predstavnika „Komunalnog“ i rukovoditelja mjesne zajednice.

„Mi smo tu uradili priključak, potisni cjevovod i frekventnu pumpnu stanicu. Ostalo je jedino da predstavnici mjesne zajednice s JP „Komunalno“ potpišu ugovor o trošenju vode i da im se pusti voda. Što se tiče Odjela za komunalne poslove, mi smo svoj posao u cijelosti završili, a sva ostala pitanja su tu na relaciji “Komunalnog” i MZ Donji Brezik”, rekao je Vehabović.

U predstojećim danima se očekuju novi sastanci rukovodstva mjesne zajednice Donji Brezik i predstavnika JP „Komunalno“, na kojima će se nastojati rješiti dugogodišnji problem vodoopskrbe u ovoj mjesnoj zajednici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Доњем Брезику служен парастос за погинуле српске борце

Миљана Ђурђевић

Брчко: Почела реализација пројекта за рјешавање водоснабдјевања Доњег Брезика

Дејана Крстић

Брчко: Служен парастос у Доњем Брезику

Vladimir Matijević