Brčko

Brčko: U sklopu Frančeskovih dana predstavljena monografija “Kad čovjek postane planina”

U sklopu Frančeskovih dana u dvorani Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Brčkom sinoć je upriličena promocija monografije “Kad čovjek postane planina”.

Monografija je izdana povodom 25. godišnjice osnivanja Planinarskog saveza Herceg Bosne koji je jedan od tri saveza koji djeluju u sklopu krovnog Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine. Iz nje se može saznati sve o društvima koja sačinjavaju ovaj savez, a također se mogu naći sve planinarske kuće koje posjeduju ova društva, korisne informacije o klubovima za spašavanje koji djeluju u sklopu planinarskih društava.

Foto: Mirsad Arnautović

Poseban je dio posvećen povijesti planinara i planinarenja u našoj zemlji čiji počeci sežu u 1892. godinu, istakli su sinoć u Napretkovom domu u Brčkom Željka Zlojo-Martinović i Miro Blaž, autori ove monografije.

Foto: Mirsad Arnautović

Okupljenima se obratio i profesor Vidan Janjić, član Upravnog odbora Planinarskog saveza Herceg Bosne koji je istakao da na području Brčko distrikta postoje četiri planinarska društva među kojima su PD Granaš iz Zovika i PD Njivice iz Bijele, dok u susjednom Orašju egzistira PD Čičak .

Foto: Mirsad Arnautović

„Malo koji grad u BiH se može pohvaliti sa ovolikim brojem planinarskih društava kao što je to Brčko“, istakao je Janjić.

Foto: Mirsad Arnautović

Planinarstvo je jedan od najboljih primjera suživota čovjeka s prirodom, te zbog toga predstavljanje ove monografije pripada upravo ovim danima koji su nazvani po svecu zaštitniku ekologije – svetom Franji Asiškom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!