RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U okviru “Projekta građanin” učenici odabrali rad na temu zastarjelog i neadekvatnog nastavnog plana i programa

Učenici III7 razreda, smjera Medicinski tehničar, Poljoprivredne i medicinske škole, i ove godine učestvuju na takmičenju “Projekt građanin”, u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava.

Iako smo svjedoci mnogih problema koji se odvijaju pred našim očima, pošto smo smo ograničeni na samo jedan problem, odlučili smo da to bude ZASTARIO, NEADEKVATAN I NEIZMIJENJEN NASTAVNI PLAN I PROGRAM. 

Razlog zašto smo mi izabrali rad na upravo ovom problemu jeste to što on direktno utiče na nas – učenike, tj. srednjoškolce kojima se ne pruža adekvatno znanje i koji nisu dovoljno kvalifikovani za tržište rada, a očekuje se da jesmo.

Smatramo da trenutni programi za mlade ne odgovaraju povećanju konkurentnosti mladih na tržištu rada. Jedan od uzroka jeste i loša praktična nastava u srednjim školama, što dovodi do nedostatka radnog iskustva koje dalje predstavlja prepreku u prelasku sa studija na tržište rada, a stopa nezaposlenosti u našem gradu i dalje nastavlja rasti.

Zakon o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta, BiH, prema Članu 34., stavci 2 propisuje: ”Nastavni plan i program zasniva se na principima suvremene znanosti i prakse, demokratskog multietničkog društva i iskustvima visoko razvijenih i modernih obrazovnih sistema u svijetu.”

Kao rješenje vidimo povećan broj časova praktične nastave i bolju usaglašenost Nastavnog plana i programa sa tržištem rada putem dopune i izmjene Zakona za obrazovanje.

Cilj našeg projekta je poboljšati trenutni Nastavni plan i program izmjenom Zakona za obrazovanje i time pružiti srednjoškolcima bolje uslove i kvalifikacije koje im je srednja škola dužna omogućiti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

“Merhamet” dodijelilo 65 stipendija učenicima iz socijalno ugroženih porodica širom BiH

Radio Brčko

Brčko: Učenici Ekonomske škole predstavili teme u okviru Projekta “Ja, građanin”

Mirsad Arnautović

Učenici Četvrte osnovne škole posjetili “Radio Brčko”

Radio Brčko