RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uz pomoć Kluba za traženje posla 40 posto nezaposlenih osoba pronašlo posao

Istraživanja i iskustva nezaposlenih osoba kažu da je poslodavcu potrebno tri minute u procjeni sposobnosti i vještina kandidata. No, mnogi od njih ne umiju uvjeriti poslodavce o svojim sposobnostima.

Uz pomoć međunarodnih organizacija Klub za traženje posla Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, oformljen je kako bi olakšao nazaposlenim osobama da uz motivacijsko pismo ili usklađen životopis lakše dođu do posla.

Prema riječima voditeljice Kluba, Samre Abidović, svakog mjeseca Zavod educira po jednu grupu od deset nezaposlenih osoba s evidencije. Akcent obuka je na tome kako odgovoritri zahtjevima poslodavca. Ona tako navodi da 40 posto onih koji prođu obuku uspije naći željeni posao.

„Klub, osim obuke pretraživanja oglasa i simulacije razgovora s poslodavcem, nudi i grupnu podršku nezaposlenima, koji imaju zajednički cilj, a to je pronaći posao u što kražem vremenu. Učesnici kluba ostvaruju dodatne bodove na listi ukoliko žele da apliciraju po javnim pozivima“ ističe Abidovićeva, te najavljuje da će od sutra biti obavljen Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih Zavoda za zapošljavanje Brčko distritka.

Klub za traženje posla je aktivna mjera zapošljavanja čija je svrha pružiti nezaposlenom licu kontinuiranu pomoć u traženju posla. U suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BIH i kantonalnim službama za zapošljavanje YEP (Projekt zapošljavanja mladih ) je uveo aktivnu mjeru “Klub za traženje posla” koja se provodi u 28 biroa za zapošljavanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Raspisan javni poziv za prijavu po Programu samozapošljavanja u gospodarstvu

Sandra Živković

Brčko: Održan “Sajam zapošljavanja i obrazovanja”

Mirsad Zahirović

Brčko: Ovjera kartona lica sa evidencije Biroa rada od juče po starom sistemu

Sanita Jerković Ibrahimović